HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK

OAGB 2011/01. futam – nyilatozatok

I. Kategória

1. helyezett – Mihály Krisztián

„Volt egy kis kavar az időméréssel a mágnescsík elhelyezkedése miatt, ezért Karesz megkért minket, hogy beljebb kezdjük az egyik legnehezebb kanyart a pályán, mint alapesetben kéne. Ezt sokan bevállalták, sokan nem, szerencsére az egyes kategória időmérőgépe rendesen mért a fal mellett is, én ott mentem. Sikerült nyugodtan lefutnom az öt kört, ennek köszönhetően az első helyről várhattam a rajtot. Géphúzásnál sikerült az egyes kategóriában a nap legjobb Rimoját kihúznom, aminek egy eseménytelen, unalmas versenyt köszönhetek.”

2. helyezett – Lencsés Bálint

„Az időmérőm utolsó előtti köre volt a legjobb, mivel azt még mérte, az utolsót nem. Szerencsére másodikként időmérőztem, így sikerült Szetei elé kerülnöm.Mihály Krisztián kvalizott a pole-ba, ez nem lepett meg senkit sem. A futamom, előttem a legjobb géppel Krisztián helyezkedett el a rajtrácson, én a 2. pozícióban vártam a kockás zászló felrántását még mögöttem a tavalyi bajnok, Szetei Gergő indult. Az első rajtot leintették piros zászlóval. Ez annyira nem jött jól, mert Krisztián megcsúszott a 2-es kanyar kijáratánál és ezt ki tudtam volna használni, ám ekkor karambol történt. A második rajtnál már melegebbek voltak a gumik és így nem hibázott az előttem lévő. Egyenesekben esélytelennek éreztem, hogy utolérjem Krisz gépét. Jó pár másodperccel mögöttem Gergő körözgetett. Így biztonságosan behoztam a kartot a 2. helyen.”

3. helyezett – Szetei Gergely

„Előző évi bajnokként első helyen kellett kezdenem az időmérőt, ami soha nem előnyös, most ráadásul a kelleténél többet kellett állnunk az indulásnál, ezért az első három köröm abszolút kuka volt. 3. lettem minimálisan lemaradva a 2.-tól, ami se nem jó, se nem rossz, bár előzésbe nem nagyon bízhattam ezen a szűk pályán. Főleg úgy, hogy kihúzták előttem a rakétákat, így a helyzetem a 3. hely megtartására realizálódott. Rajtom átlagos, könnyen felejthető volt és az első kör végén az első két helyezett gonosz módon ott is hagyott. Jó ideig körözgettem unalmasan, majd szép lassan megérkezett mögém Túróczi Péter, akivel egy csodálatosat meccseltünk. Ezúton is köszönet Neki, hogy kirántott az unalomból és tudtunk játszani egy korrekt csatát. Gratulálok a további dobogósoknak, megfoghatatlanok voltak.”

II. kategória

1. helyezett – Szántó Tamás

„Az időmérőn nem tudtam megszokni a gépet a rendelkezésre álló 5 kör alatt, így nem teljesen 100%-os idővel szállhattam ki kissé rosszkedvűen a gokartból. Azonban pár pilóta köre után világossá vált, hogy a futott időm nem is lett éppen gyenge, így végül meglepetésemre pole pozíciónak örülhettem.

Szetei Gergővel az első 2 helyen sikerült a legjobb 2 gépet kihúznunk, viszont ezúttal akárhányszor hátranéztem, kizökkentett a ritmusból, hogy Gergő tartotta a lépést. Így halmoztam az apró hibákat, ami bőven elég volt ahhoz, hogy körökön keresztül védekeznem kelljen. Jöttek a lekörözések, ahol először én kerültem hátrányba, majd Szetei ragadt be egy lekörözésnél, ami nekem elég volt ahhoz, hogy eldöntsem a futamot a javamra. Ekkor sikerült először rátalálnom a ritmusra, és meg is lett a futam leggyorsabb köre. Sajnálom Gergőt, hogy elvették az eredményét, mert korrektül küzdött végig. A döntést persze nincs miért vitatni. Végül pedig gratulálok Túróczi Máténak első dobogós helyezéséhez!”

2. helyezett – Riba Krisztián

„Az időmérőn nem sikerült megfogni a srácokat, túl könnyűek. Még úgy se, hogy kb. 15 kört mentem az időmérős balhé miatt. A verseny unalmas volt, hisz kinyomtam a gép szemét, még a talpam is megfájdult, de Tomi és Gergő gépei még úgy is gyorsabbak voltak, hogy egymással voltak elfoglalva. A 3. helyen haladó sráchoz sikerült közel kerülni nagy nehezen, és akkor hagyott is egy kis helyet amit sikerült is kihasználni. Utána már csak arra vártam, hogy a srácok elől egy kicsit agresszívabban fognak bokszolni és akkor oda érhetek. De ez nem történt meg, gratulálok nekik, annak ellenére, hogy Szetei lefogyott a futam alatt és kizárták, alultápláltságra hivatkozva. Szépet csatáztak!”

3. helyezett – Túróczi Máté

„Az időmérő jól sikerült, pedig általában az gyenge pont volt nekem, de erre a pályára ráéreztem. Sikerült megfutnom a harmadik legjobb időt. A rajt átlagosan sikerült, Szántó Tomi és Szetei Gergő szép lassan távolodtak tőlem. Riba Krisztiánt tudtam tartani kb. 8-10 körön keresztül, de végül az egyik kanyarban hibáztam egy kicsit és ezt kihasználta. Egy ideig tartottam vele a lépést, a verseny végére meg elment tőlem pár másodpercre. Mástól most nem kellett tartanom hátulról. Így végül negyediknek futottam be, ami így is az eddigi legjobb helyezésem lett volna. Később kiderült, hogy Gergő a minimum súly alatt mérlegelt, ezért hátrasorolták, én pedig megörököltem a 3. helyet. Ez az első dobogós helyezésem, aminek természetesen nagyon örülök. Azt viszont el kell ismernem, hogy ez nem csak rajtam múlott. Remélem eljön az az idő is, amikor teljesen önerőből is odaérek a dobogóra :).”

III. Kategória

1. helyezett – Riba Krisztián

„Itt is volt egy alultáplált kölyök (Mihály Krisztián). Így a pole-t megörököltem tőle.

A verseny sima volt, Bálinttal szemben lett egy kicsi előnyöm, ami néha el is múlt. Kb. 3-4-5 méterről beszélünk. Ez meg is maradt a végéig, ezért ez unalmasabb volt, mint a másik kategória.”

2. helyezett – Lencsés Bálint

„Hatodikként kezdtem meg a kvalifikációt. Ez előnyt jelentett, hiszen melegebbek voltak a gumik, ám az éllovas, Riba Krisztiánt így sem sikerült utolérnem. Az időm a 2. helyre volt elég ebben az igen erős mezőnyben, mögöttem Vitanov Tamás, Csáki Zoli sorrend alakult ki. A 9-es gépet húztam. A felvezető körben végeztem egy “próba rajtot”. Éreztem,hogy baj lesz a rajttal,mert nincs benne akkora nyomaték mint a többibe. Pár perc a rajtrácson és elindult a mezőny. Mint ahogy arra számítottam, roppant gyenge rajtot vett a gép. Vitanov Tomi majdnem bejött mellém, de lezártam az ívet és sikeresen megtartottam a pozíciómat. Egész jól tartottam Krisztiánt kb. a 15. percig, amikor a jobb első gumim elmelegedett, vagy valami történhetett vele, de a balos kanyarokban igen gyengén szerepelt a gép, mondhatnám,hogy alig fordult be. Így itt is 2. helyre hoztam be a kartot, aminek nagyon örülök!”

3. helyezett – Vitanov Tamás

“Az AGB-s szezonom első versenyén az időmérőn elért eredményem alapján a harmadik rajt-rácsról indultam.

A rajtot jól kaptam el, de a második helyről rajtoló Bálintka jobban gyorsult oldalra mint előre, ezért lassítanom kellett és így maradtam a harmadik helyen. A gokartok közti különbségnek köszönhetően pár körrel a rajt után a két első helyezett elhúzott. Az egész verseny során a nyakamon lihegett Csáki Zoli, aki mindent elkövetett, hogy megelőzzön, de sikeresen vertem vissza a támadásokat, és így végül megtudtam őrizni a harmadik helyet. Ebben az erős mezőnyben elégedett vagyok a helyezésemmel. Gratulálok a többieknek!”

IV. Kategória

1. helyezett – Oros Ferenc

„Már jó ideje nem voltam versenyezni így nagyon kíváncsi voltam, hogy mit tudhatok, hol tartanak a Többiek. Már hiányzott a versenyzés. Tudtam, hogy az Eurocenterben nagyon fontos az időmérő, hiszen előzni gyakorlatilag nem lehet. Pont ezért nagyon összeraktam a koncentrációmat, hogy minél jobb helyen rajtolhassak majd. Jó szoktam lenni itt, így bíztam abban, hogy ez megint sikerülni fog. Nagyon örültem amikor láttam a kijelzőn, hogy már a 3. körre megfutottam a legjobb kört így fellélegezve a 4. körben picit még azon is tudtam javítani. A verseny már egy más tészta volt. Célom csak az volt, hogy ne hibázzak, és ha kell, védekezzek. Szükségem is volt rá, mert a srácok végig a hátamban voltak türelmesen várva a lehetőséget. Sokszor kellett védenem az íveket, hogy ne adjak előzésre esélyt. Futam közben kinéztem a kijelzőre és nem örültem a látványnak. Még csak a táv felénél voltunk. Viszont sikerült hiba nélkül végig menni és így meglett a kiharcolt győzelem. Nagyon köszönöm az élményt.”

2. helyezett – Nyuka Gábor

„Az időmérőn másodiknak indultam a 4-es kategóriában. A 10-es géppel mentünk és az 5 körből sikerült 3 jó kört összerakni, de volt 1, ami tényleg űridőnek tűnt. Még akkor 🙂

Szerencsére nem tudta megközelíteni egyetlen versenyző társam sem, de a tavalyi tapasztalatomból gyanítottam, hogy a végéről induló Oros Feri meg fogja dönteni. Így is történt, 1 tizeddel vert meg, de a második helyet így is előkelőnek tartottam, hiszen nagyon erős a 4-es kategória.

A 4-es kategória versenyén az “űrgéppel” vágtam neki a 20 perc “harcnak”. Sajnos nem tudtam 100%-osan kihasználni a 7-es gépet, hiszen az előttem lévő határozta meg a tempót, mely lassabb volt az enyémnél és így magamra húztam a 3. helyen Csáki Zoltánt is, aki nagy “csibész” 🙂

Pontosan tudtam,hogy akárhogy nem támadhatom a vezető pilótát, mert abban a pillanatban áldozat is lehetek. A 20 perces futam alatt éppen ezért kivárásra játszottam, hátha hibázik Oros kolléga, de nagyon szépen autózott és ezért maximálisan gratulálok neki! Úgy érzem, hogy fontos 20 pontot szereztem, hiszen az oszlopos pályák nem szoktak feküdni nekem.”

3. helyezett – Csáki Zoltán

“Először is azt sajnáltam, hogy az időmérőn összemérődött az utolsó két köröm. Bosszantó, hogy a pályák időmérő rendszereinek hibája miatt kell állandóan szívnunk. A harmadik helyre sikerült kvalizni magam, talán egyszer tudtam benézni Gaba mellé, de tulajdonképpen nem is kerültem még előzési pozíció közelében sem. A futamunkig valaki elhasználta a fékeimet, és a visszafordító előtti egyenes közepétől már le kellett maradnom, hogy be tudjak fordulni. Sokszor lemaradtam és sokszor közelebb lopakodtam, de nem sikerült „elaltatnom” Gabát, aki talán akkor hagyott volna lehetőséget, ha folyamatosan támadja a Ferit. Első futamnak nagyon jó volt ez, és várom már a következő csatákat.”