HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK

OAGB 2011/04. futam – Battaring

Az Országos Amatőr Gokart Bajnokság negyedik fordulójának a Battaring adott otthont 2011.

április 24-én. Sok versenyző nem ismerte a pályát eddig, de néhány kör megtétele után többen

is örökre a szívükbe zárták. Lendületes a vonalvezetése, több előzési lehetőséggel, alagúttal, felüljáróval, minden versenyző igényeinek maximálisan megfelel. A versenyek izgalmasnak ígérkeztek, az pedig hab a tortán, hogy az idei évben először, megérkezett az égi áldás.

I-es kategória

Az időmérő edzés előtt az égiek fellocsolták a pályát, pechére azoknak, akik korán kezdték a gyorskörüket. Előnyben voltak azok a versenyzők, akik hátrébb állnak a bajnokságban, hiszen fokozatosan csökkent az aszfalton lévő víz mennyisége. Az első helyet Szetei Gergely szerezte meg minimális előnnyel a HCK-ból érkezett vendég, Dudás Bence előtt. A harmadik helyről Garamvölgyi Niki indulhatott. Az első két helyezettet leszámítva nagyon nagy különbségek voltak a versenyzők eredményei között, de ez egyértelműen a pályaviszonyoknak tudható be. A rajtnál mindjárt az első kanyarban tömegesen ütköztek egymásnak a pilóták, majdnem mindenki számára szokatlan volt, hogy nagyon óvatosan kell bánni a pedálokkal és a kormánnyal. A végleges rajtnál óvatosan eljött a mezőny, de az egész futamot izgalmassá tette az eső. Kevés olyan versenyző akadt, aki elbánt az időjárással. Szetei Gergelyt senki nem tudta kizökkenteni a ritmusából, ennek egy győzelem lett a gyümölcse. Nehéz lenne összeszedni, hogy ki, mikor és kit előzött meg, hiszen folyamatos helycserék voltak, gyakran a védekező versenyzők megpördülése okán. Az utolsó helyről rajtoló Lencsés Bálint, talán élete eddigi egyik legjobb versenyét produkálva a második helyen ért célba, Mihály Krisztiánt is megelőzve az utolsó kanyarban. Krisztián szintén szépet versenyzett, ő is a mezőny második feléből rajtolt és felért a dobogóra. Az őket követők sorrendje: Garamvölgyi Niki, Ádám Tamás, Túróczi Péter, Gyuris Gábor, Dudás Bence és Nagy Norbert. A leggyorsabb kört Mihály Krisztián futotta, 37,774-es idővel. Ez az idő kb. 10 másodperccel lassabb a száraz pályás köridőknél. Az 1-es kategória bajnokságát Lencsés Bálint vezeti Mihály Krisztián előtt.

Nyilatkozatok:

1. helyezett – Szetei Gergely

„Vendégszereplőként újra részt vettem egy AGB-s versenyen, mert a battai pályát ígéretesnek találtam egy jó örömgokizáshoz. Az egyik szabadedzésen sikerült is egy nagyon jó kört dobnom, ami megadta a kedvemet az egész naphoz. Aztán kvalira megjött a zuhé, és ha fogalmazhatok így, akkor most a cerka jobb végén álltam. Sikerült egy jó időt összerakni, bár nem érdemeltem meg, mert az 5 kör alatt übergáznak éreztem magam. Nyögvenyelősen indult a futam, de a harmadik rajt már végre összejött. Voltam menetiránnyal előre is, meg háttal is, előztek is, előztem is. Körözni is kellett, néhányszor a pite is meleg volt, szóval egy igen eseménydús 20 percet tudtunk le. Kellemes nap volt, köszönöm, hogy részt vehettem rajta.”

2. helyezett – Lencsés Bálint

„Az időjárási viszonyok nem voltak túl kedvezőek, mivel hol esett, hol nem. Akik az elején időmérőztek, nem voltak szerencsések, mert esett az eső, majd fokozatosan száradt a pálya. Elsőnek időmérőztem, így sikerült 4,5 mp-et kapnom az élen elhelyezkedő Gergőtől, aki szinte már száraz pályán ment. 9. azaz az utolsó rajtkockát foglaltam el. Csak egy dologban bíztam: az esőben! A várva várt eső meg is érkezett a pálya fölé. A rajtnál mindenki agresszívan próbált helyezkedni, ennek köszönhető, hogy a 3. rajt lett a végleges. Fontos volt, hogy higgadt tudjak maradni, mert egy hirtelen gázadás, kormánymozdulat, vagy egy kicsit elmért féktáv könnyen véget vethetett volna a versenyemnek. A rajtnál rögtön előztem egyet, majd a következő kanyarban (híd felhajtónál) kettőt előztem, így már a 6 helyen lehettem. 3 kanyar elteltével Krisz visszaelőzött. 1-2 kör múlva a 6-os kanyar féktávjánál kipörgött Nagy Norbert és az ezt követő körben szintén itt Bence is megforgott. Bence megforgása utáni kanyarban megelőztem Tomit is. Ezt követően magányomban autókáztam. Kis idő elteltével arra lettem figyelmes, hogy M.Krisz a célegyenes ráfordítónál kiforgott, így elmentem mellette. Nikit 3 kör alatt sikerült megelőznöm, így a 2. helyen voltam. Krisszel még elcsatázgattunk a 2. helyért, de szoros befutóval az enyém lett a dobogó 2. foka. Életem legjobb versenye volt ez.”

3. helyezett – Mihály Krisztián

„Az időmérő elején esett az eső, ezért a ragyogó 7. helyről indulhattam. Húztam egy gyengébb gépet, aminek szerencsére nem volt jelentősége az eső miatt. Ezzel szépen felkapaszkodtam a dobogóig, ott pörögtem egyet, akkor elment mellettem Bálint és onnantól iszonyat jól elvoltunk, haladtunk előre, közben egymást is előzgettük, majd jött a befutó, ahol fej-fej fordultunk a célegyenesre, de nekem már elfogyott a kers-em, Bálintnak még volt egy kevés, így előttem fejezte be a mókát egy jó 20-30 centivel. Szetét sajnos nem tudtuk elkapni, szerintem nem is akarta. Gratula mindenkinek, aki végigment a pályán!”

8. helyezett – Dudás Bence

„A szabadedzéseken nagyon jól mentem és a kőridőim is biztatóak voltak. Az időmérő jól sikerült, majd nem teljesen száraz pályán mentem, de az eső szemerkélt. Az időmérőn végül második lettem. De sajnos mikor a gokartba ültem és megkezdtem a felvezető köröket elkezdett esni az eső. Nagyon esett és nagyon csúszós volt a pálya. Az első rajtom rosszul sikerült, mert megforogtam az első kanyarban. Sajnos tömeg karambolt okozva és piros zászló lett. Utána ez még előfordult párszor, hogy rajtot követően első kanyarba mások meg forogtak és piros zászló lett a vége. Az utolsó rajt jól sikerült és meg tartottam a második pozíciómat. Pár körön át ezt tartottam is, de utána sajnos megpördültem a csúszós pályán. A futamon ezt még jó párszor sikerült megismételnem. De mindig visszaelőztem utána az ellenfeleket. Talán én előztem a legtöbbet a futamon meg én pördültem meg a legtöbbször. Végül a nyolcadik helyen értem be a célba. Jó verseny volt. A számomra egy teszt volt, mert még csak egyszer mentem esőben. De élveztem a versenyzést, mert kiszámíthatatlan volt. Majd legközelebb jobb leszek, ha indulnék. Gratulálok a dobogósoknak, nagyon jól mentek!”

II-es kategória

A kettes kategóriában is hasonló szituáció alakult ki, mint a többiben, mert az időmérőt egyszerre futják a versenyzők, a bajnokságban elfoglalt helyek sorrendjében. Tehát vasárnap az élen állóknak az időmérőn nem kedvezett az időjárás. A rajtelsőséget Szetei Gergely szerezte meg, mögüle Balogh Dávid és Csepregi Péter rajtolhattak. Szetei stabilan tartotta a vezető helyet, szépen védekezett Dáviddal szemben, de az egyik hátsó kanyarban lecsúszott az ívről, ezt pedig Dávid azonnal kihasználta, sőt még Riba Krisztián is megérkezett. Nehezek

voltak a körülmények, mégis némileg jobbak, mint az I-es kategória versenyén. Ennek megfelelően sokkal kevesebb volt a versenyzői hiba is. A versenyt Balogh Dávid nyerte, mögötte az 5. helyről rajtoló Riba Krisztián, majd Csepregi Péter. Sorrend a negyedik helytől: Szetei Gergely, Boldizs Bence, Szántó Tamás, Molnár Tibor. A verseny leggyorsabb körét Boldizs Bence futotta a 3-as karttal. A bajnokságban Balogh Dávid a negyedik helyre lépett előre, Riba Krisztián pedig átvette a vezetést Szántó Tomitól.

Nyilatkozatok:

1. helyezett – Balogh Dávid

„Az időmérőm elég szerencsésre sikerült, mivel az időmérő elején még esett az eső, ezáltal akik először időmérőztek hátrányban indultak, mire én kerültem sorra (utolsó előtti időmérő), addigra épphogy nedves volt az aszfalt így sikerült a 2. helyre kvaliznom. A verseny előtt újra elkezdett esni az eső, ezért egy esős futam következett, amit amúgy csípek:). Az első helyről Szetei indult és az elején még hiba nélkül ment, de gyorsabb voltam nála. Hátul az egyik kanyarban lecsúszott az ívről és én szerencsére közel voltam hozzá, így azonnal be is tudtam tenni mellé a gépet, de túlságosan megcsúsztam, ezért mögöttem Riba Krisz (aki amúgy ennyi idő alatt felhozta magát az 5. helyről a 3.-ra) mellém tudott jönni. A következő balos kanyarban én tudtam beszúrni neki, ez után csak óvatosan végig kellett mennem és figyelni arra, hogy amikor Krisz mögöttem van, ne hagyjak neki helyet:). Végül is sikerült megnyerni, élveztem a versenyt!”

2. helyezett – Riba Krisztián

Az időmérőm pont úgy sikerült ahogy mindenkinek szokott, ha még vizes pályán megy először a kvalin, a többiek előtt… A rajtom jó volt,sikerült előre menni és utolérni Dávidot is, meg Szetét is. Mikor utol értem őket harcban voltak, azt hiszem Dávid bement Gergőnek én meg mentem utána és sikerült mindkettőjüket megelőzni egy kanyarban. De a következőben már oda is esett mellém Dávid, amit akkor nem tudtam, hogy hogyan tette:) A végén elnézést kért én meg kérdeztem, hogy miért, mikor hozzám se ért. Ő azt mondta, hogy Geri kicsit meglökte és így beütötte mellém:) Utána már nem tudtam megelőzni Dávidot és maradtam 2.

Jó volt a verseny és az eredmény is mivel Tomi nem tud úszni, így nem is jött fel hátulról. 😀

3. helyezett – Csepregi Péter

“Végre elérkeztünk a szabadtéri pályákhoz, amik közelebb állnak hozzám. Ezen a pályán ugyan még nem mentem, de tetszett a vonalvezetése. Az időmérő edzés fele vizes körülmények között zajlott, ami kicsit megkeverte a mezőnyt. Nem volt könnyű megtalálni az ideális pontokat a pályán, mert némelyik kanyarban jobban csúszott, mint vártam. Kicsit kevésnek is éreztem azt a néhány kört, de szerencsére a 3. helyről várhattam a versenyt. A futam már jóval vizesebb pályán kezdődött. A rajtom jól sikerült, de talán a 4. körben kicsit szélesebbre vettem az utolsó kanyart és sajnos vesztettem egy pozíciót. Aztán a verseny felénél megpördült a Gergő a hídról lejövet, én pedig el tudtam menni mellette komolyabb ütközés nélkül.

Figyeltem hogy mennyire tud velem jönni, de lassan lemaradt és meg tudtam lógni néhány másodpercre. Ezáltal a hátralévő körökben nem is nagyon kapkodtam, ugyanis az előttem lévők már messze voltak. Jól éreztem magam a verseny alatt. Már régen mentem vizes pályán és örültem a 3. helynek is.”

4. helyezett – Szetei Gergely

„A kvali hasonló volt, mivel itt is bemákoltam a nyarat. Viszont ez a kvalisgép sokkal jobban bejött, magabiztosabb voltam vele, igaz nem tehetem meg, hogy panaszkodjak a másikra, mivel bitang jó dolgom volt a Többiekhez képest. Ezen a futamon már felszáradóban volt a pálya, amit én gyűlölök, soha semmilyen körülmények között nem tudtam félszáraz pályán jót menni. Itt se ment, bár néhány percig tartottam az éhes vadak támadásait, de aztán elköszöntek tőlem és én még biztos, ami biztos meg is forogtam, amivel ugrott a dobogó. Grat Ribáéknak, nagyon jók voltak!”

III-as kategória

A 85 kg-osak között Pribilinszky Zoltán szerzett pole-pozíciót, Topor Kálmán és Vitanov Tamás előtt. Talán a III-as kategória versenyétől kezdhetünk beszélni arról a fogalomról, hogy tapadás, de a körülmények még mindig nem voltak ideálisak. Erről minden versenyző mást mondana, mert volt, akinek nagyon is feküdt ez az állapot. Riba Krisztián a hatodik helyről rajtolva zakatolt előre a mezőnyben, és meg sem állt a célig, ahol már az első helyen találta magát. Ez mindenképpen egy kiemelkedő teljesítmény, bár Krisztiánt, Vitanov Tamás szabálytalan megelőzése miatt visszasorolták a negyedik helyre. Krisztián mögött az élről rajtoló Pribilinszky Zoltán érkezett a kockás zászló felé, aki ekkor még nem tudta, hogy megnyerte a futamot. A dobogó harmadik fokára – a döntésnek köszönhetően a másodikra – pedig Topor Kálmán állhatott fel. További befutók: Vitanov Tamás, aki így bronzérmes lett, az ötödik Lencsés Bálint, majd Csáki Zoltán és Nyuka Gábor. A verseny leggyorsabb köre nem túl nagy meglepetésre a Riba Krisztián nevéhez fűződik. A bajnokságot a visszasorolás ellenére is Riba Krisztián vezeti, de nem tudott jelentősen elszakadni Lencsés Bálinttól.

Nyilatkozatok:

1. helyezett – Pribilinszky Zoltán

2. helyezett – Topor Kálmán

„Az időmérő előtt és elején szemerkélő esőnek megfelelően alakultak a kategóriák rajtsorrendjei, aki kezdett a végére került, aki a végén ment az egyre száradó pályán, az elején végzett. Nálam is természetesen így lett, a 3. kategóriában a második helyen végeztem a 4-esben pedig valahol a vége felé. Mivel a 4-es kategória versenye nem túl jól alakult, ezért nem nagy kedvvel kezdtem a 3-as kategória futamát, de szerettem volna a hétvégét legalább egy dobogóval zárni. A rajt jól sikerült, Priblivel el tudtunk lógni a többiektől, mivel Tomi egy lassabb géppel tartotta a mezőny többi tagját. Zoli jól ment, így csak tartani tudtam a tempóját, de támadni nem igazán. Ez így ment, míg láttam, hogy Riba Krisz áthámozta magát a többieken és utánunk eredt, “sajnos” 🙂 ha egy kiváló pilóta kezébe még ráadásul a leggyorsabb gép is kerül, akkor elkerülhetetlen, hogy gyorsabban megérkezik mögénk, mint gondolnánk. Ez így is lett és mivel az előző futam kellőképpen felbosszantott és nem akartam kockáztatni a dobogót, “jobbnak láttam” Krisztiánt az útjára engedni, így mondjuk úgy nem tanúsítottam túl nagy ellenállást a megelőzésem szempontjából. Ez után láttam, hogy Krisz gyorsan “megeszi” a Zolit is, majd robog tovább űrtempóban. A verseny hátralévő részében már nem történt semmi érdekes, az idei teljesítményemet elnézve örülök a dobogónak, lassan itt az ideje összekapnom magam 🙂 Még talán annyi, hogy a kibővített pálya szerintem nagyon jó lett, élvezetesek voltak a versenyek – a 4-est kivéve 🙂 – a gépek is rendben voltak, remélem jövünk még vissza idén, akár visszafelé vagy normál irányban még egyszer.”

3. helyezett – Vitanov Tamás

“Az időjárás teljesen felborította a papír formát, ennek köszönhetően az időmérőn a harmadik rajt kockát sikerült megszereznem (ez nekem jó). A verseny alatt esett az eső, ami érdekessé tette az aszfalt és a gumik kapcsolatát. Nem szeretem a nedves versenyeket! Óvatosan kezdtem, próbáltam az első két versenyzővel lépést tartani, de hamar rájöttem, hogy ez nem fog menni, ezért beálltam védekezni. Ennek köszönhetően kialakult a vonatozás.Mögöttem óriási adok-kapok csaták lettek. Riba Krisztián egyszer csak, nem is tudom, hogy-hogy, de megelőzött. A kockás zászlót negyedikként láttam meg. Örültem az elért eredménynek. Később kiderült, hogy Krisz előzése szabálytalan volt, ezért az ölembe hullott a harmadik hely. Ennek még jobban örültem. Gratulálok minden versenyzőnek, akik a zord időjárás ellenére is vállalták a versenyzést!”

4. helyezett – Riba Krisztián

Kvalin megint nagyon jól jött a még vizes pálya, de a versenyem ugyanúgy, mint a 2esben, itt is arról szólt, hogy miként juthatnék előre.

Sikerült is az egész mezőnyön átmennin de sajnos Vitanov Tomit megütöttem mielőtt elmentem neki, így visszatettek mögé és negyedik lettem. Sajnálom az esetet, hülye voltam, vissza kellett volna engednem és akkor megtehettem volna ezt úgy is, hogy nem tud óvni. De ez már a múlt, bocs Tomi..:) A leintésnél öröm mámorban fürödve majdnem teljesen idiótát csináltam magamból, mert szerettem volna farolva háttal megérkezni a célba ami majdnem sikertelen volt hisz a gépem megállt mint a szög:):) Szembe álltam a forgalommal és próbáltam betologatni a gépet miközben jött a mezőny. Végül videón megnézve egyértelmű volt hogy a gépem rálógott a vonalra….de ha nem érek be akkor is ugyanott végeztem volna, mint így a büntetéssel. Remélem lesz még eső bőven a többi futamon is, mondjuk már hangárban!!!:)

IV-es kategória

Somogyi Tamás, Pribilinszky Zoltán, Sódar Zoltán trió elsőségével indult a legnehezebbek versenye. A pálya szinte már teljesen száraz volt, így kisebb izgalmak elé nézhettek a versenyzők, mint a legkönnyebbek versenyén. Ennek ellenére nem mondhatjuk, hogy unalmas futamot láthattunk. A rajtnál rögtön helyezkedések történtek, de senki nem talált fogást a másikon, ezért simán eljött a mezőny, előzés és balesetmentesen. Somogyi Tamás már az első körben kezdett elnyúlni a többiektől, látszódott, hogy a pole-t egy győzelemre szeretné váltani. A mezőny végéről rajtoló, a bajnokságban vezető Csáki Zoltán sokáig úgy tűnt, hogy bukik néhány pontot az ellenfeleivel szemben, ám a verseny utolsó harmadában kiváló manőverekkel megelőzte Nyuka Gábort, Topor Kálmánt és Sódar Zoltánt is. Ebben a kategóriában övé volt a legkomolyabb előretörés. Ahogyan azt jósolni lehetett a futam közben, Somogyi Tamás győzedelmeskedett Pribilinszky Zoltán előtt, majd őket követte Csáki Zoli, aki a mezőny végéről rajtolva végül mégis felállhatott a dobogóra, ezzel növelve előnyét a bajnokságban. A negyedik helyen Sódar Zoltán futott be, őt követte Topor Kálmán, Nyuka Gábor és Németh Attila. A leggyorsabb kört Németh Attila futotta 28,7 másodperces idővel.

Nyilatkozatok:

1. helyezett – Somogyi Tamás

“Az időmérőn nem kérdés, segített az időjárás, de úgy gondolom hogy egyébként is jól szerepeltem volna, tetszett a pálya. Megnéztem a többi kategória időmérő edzésének eredményeit, és nálunk volt a legnagyobb a különbség a többi kategória azonos időben futott köreihez képest. A futamon minden jól indult, kialakítottam egy 6-7 méteres előnyt, de az eső erősödésével ez elfogyott, és Pibli ráesett a nyakamra. Szerencsére nem tudott megelőzni. A Hangár utcában is indulok, remélem hasonló eredménnyel zárom azt a futamot is.”

2. helyezett – Pribilinszky Zoltán

3. helyezett – Csáki Zoltán

„A 4-es kategóriában még vizes pályán kezdtem az időmérőt és esélyem se volt beleszólni a versenybe. A futam kétharmadáig elkönyveltem magamba, hogy utolsó leszek, mert Gaba levédte az előzési pontokat. Egyetlen lehetőségem maradt, észrevettem, hogy a hátsó második jobbosban lehet még keresni valóm. Jobb bal jobb kombinációt Gaba túlságosan szélesen kezdte, és így a végére én tudtam belső ívről fordulni. Rá 3 percre sikerült az utolsó kanyarban kifékeznem Kálmánt, aki nem igazán védte az ívet, majd a következő kör végén Sódar Zolinak sikerült lecsúsznia az ívről. Attys kiállásának köszönhetően sikerült az utolsó helyről felállni a dobogóra és ezzel 20 pontra növelni a különbséget! A Hangár utcában megint nehéz dolgom lesz, mert megint én kezdem az időmérőt, de remélem, hogy nem kapok 4,5 másodpercet:).”

Az Országos Amatőr Gokart Bajnokság ötödik versenyhétvégéje 3 hetes szünet után következik, a Kőbánya Ringen.

Szerző: Molnár György