HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK

OAGB 2011/05. futam – Hangár utca

Az Országos Amatőr Gokart Bajnokság 2011. május 15-én folytatta idei száguldását. A versenynek ezúttal a Hangár utcai Kőbánya Ring adott otthont.

I-es kategória

Mihály Krisztián a nap legjobb idejével szerezte meg a rajtelsőséget az 1-es kategóriában. Mellőle a kategória címvédője, Szetei Gergely rajtolhatott. A harmadik helyről Lencsés Bálint várta a rajtjelet. A rajtot követően kettészakadni látszott a mezőny, az első hármas meglépett a többiektől. Hasonló időket autózva haladtak a versenyzők az élmezőnyben, ám Lencsés Bálint mégis talált valami kis pluszt, amivel Szetei Gergely apró hibáját kihasználva az első kanyarban belső íven megelőzte őt. Az élen haladó Mihály Krisztiánnak csak néhány köre maradt gondolkodni azon, hogy hogyan tartsa maga mögött a lelkes ifjút. Eközben a középmezőnyben történtek pozíciócserék, Szabó Károly feljött a negyedik helyre, és üldözőbe vette az első hármast. A futam második felében Mihály Krisztián elkövette a Bálint által várva várt hibát, amiért magas árat fizetett, konkrétan az első helyébe került. Bálint azonnal kihasználta a helyzetet, Krisztián próbált visszatámadni, de előzni már nem sikerült, főleg úgy, hogy Szetei Gergely ott loholt mögötte. A versenyt tehát a harmadik helyről rajtolva Lencsés Bálint nyerte, Mihály Krisztián és Szetei Gergely állhattak fel mellé a dobogóra. A negyedik Szabó Károly lett. A további sorrend: Dömötör Patrik (5), Ádám Tamás (6), Túróczi Péter (7), Garamvölgyi Niki (8) és Gyuris Gábor (9). Az első négyes szinte ugyanazokat az időket futotta, de a leggyorsabb kört mégis a győztes, Lencsés Bálint futotta. A bajnokság továbbra is kiszámíthatatlan és szoros maradt.

Nyilatkozatok:

1. helyezett – Lencsés Bálint

„A kedvenc pályámhoz érkezett a bajnokság. Ezen a hétvégén az időjárás igencsak vicces kedvében volt, eléggé felhős, kicsit sötét volt pálya fölött. Szabadedzésekkel minden oké volt. Az időmérőn voltak problémáim ezért a 3. helyet szereztem meg. Külön figyelmet kell fordítani ezen a pályán a gumikopásra, mivel pillanatról pillanatra változnak. A rajtot elég jól kaptam el, de ezzel nem szereztem pozíciót. Szokásos „vonatban autókáztunk”, amikor meguntam a „tandemkartot” Szetével és átrágtam magam a féktávon. Krisztiánt szemeltem ki, a következő áldozatként! Jól megfigyelhető volt, hogy féktávon ideges a gokartja. A futam utolsó szakaszában, az egyenesben Krisz mögé húzódtam így egy másodpercen belül voltam, kinyílt a hátsó szárnyam ő középről, én kívülről mentem neki a hosszú jobbos kanyarnak, így Krisz kicsit lecsúszott és ezt kihasználva bebújtam féktávon. Próbálta levédeni, de elfékezte magát, és átvettem a vezető helyet. Jó kis futam volt, gratulálok mindenkinek!”

2. helyezett – Mihály Krisztián

„Megint csak nagyszerű hétvégét zártam. 5-ből megszereztem a harmadik pole-omat, amit versenyen önhibából megint eladtam. Lényegében ennyi történt. Gratula Bálintnak, mert ki tudta használni az egyetlen nagyobb hibámat.”

3. helyezett – Szetei Gergely

„Időmérő 2. hely, aztán erőtlen, de jól kanyarodó gép, végül egy harmadik hely futamon. A verseny alatt kétszer is a fűbe haraptam, az nem tetszett, de most ezt dobta a gép. Legalább nem pofátlankodtam be a bajnoki címért való csatába, ami jó. 🙂 Karcsival viszont remek volt a csata, le a cilinderrel a korrektsége előtt. Csömörön, ha indulok, azért igyekszek majd bekavarni, persze ha nem bénázom el.”

9. helyezett – Gyuris Gábor

„Az időmérőn sikerült életem legjobb formáját hozni, és mind az 5 körben nagyot hibáztam. A verseny remekül sikerült, a legrosszabb gépet húztam, így utolsó helyről rajtolva még az előttem lévőket sem sikerült követnem. Számomra unalmas és lehangoló verseny volt, de a többiek jót csatáztak, gratulálok nekik. 4napja balszerencsés vagyok, kérem az illetőt, hogy vegye le rólam az átkot!”

II-es kategória

Szántó Tamás, Riba Krisztián és Reich Balázs rajtolhattak a mezőny elejéről, de dicséret illeti a többieket is, hiszen annyira szoros volt az időmérő edzés, hogy olykor ezredeken múltak a helyezések. Az első 10 versenyző 3 tizeden belüli kört autózott egymáshoz képest, Szetei Gergely és Balogh Dávid pedig ezredre azonos időt futottak. A rajt után Riba Krisztián keményen támadta az élen haladó Szántó Tamást, mindaddig még nem kapott egy ütést hátulról az egyes kanyarban. Szántó Tominak lélegzetvételnyi előnye alakult ki, tehát nem kellett védekező íveket autóznia, így növelni tudta a tempóját és elhúzni a többiektől. Az ötödik helyről rajtoló Balogh Dávid felküzdötte magát Riba Krisztián mögé, dobogós pozícióba. A futam végéig nem is hagyta békén, de Riba tökéletesen védekezett, így meg tudta tartani a második helyét. A mezőny második felében kialakult vonatban a legnagyobbat Boldizs Bence alkotta, az utolsó helyről rajtolva menetelt előre a hatodik helyig. Sajnos Csepregi Péter előzését a verseny vezetői szabálytalannak találták, így Bencét a 8. helyre sorolták vissza. A verseny győztese Szántó Tamás, aki idei harmadik győzelmével négy pontosra csökkentette a hátrányát a bajnokságban. A második Riba Krisztián lett, nyakában Balogh Dáviddal a harmadik helyen. A befutók sorrendje a negyedik helytől: Molnár Tibor (4), Reich Balázs (5), Boldizs Bence (6, utólag 8.), Szetei Gergely (7, utólag 6.), Csepregi Péter (8, utólag 7.), Túróczi Máté (9), Szabó Károly (10), Németh Balázs (11) és Páli Péter (12). A versenyben futott leggyorsabb kör itt is a győztes nevéhez íródott.

Nyilatkozatok:

1. helyezett – Szántó Tamás

„Az időmérőn a számomra kicsit furcsa gép megszokására koncentráltam az első körökben, majd a végén sikerült mennem egy viszonylag hibátlan kört, ami szerencsére elég volt a pole-pozíció megszerzéséhez. A versenyre jó gépet húztam, de tudtam, hogy az elején a Riba támadni fog. Így is lett, majd ahogy utólag értesültem rásegítettek hátulról, aminek következtében pont akkora előnyre tettem szert, hogy csak előre kelljen figyelnem. Ennek köszönhetően sikerült is ellépnem és a verseny második felében már csak a gépre kellett vigyáznom és a győzelmet ízlelgetnem, miután Krisz és Dávid egymással harcoltak a 2. helyért. Grat a többieknek!”

2. helyezett – Riba Krisztián

„A kvalin Tomi elgyepált, azt hiszem 6 századdal, és így a 2. helyre volt elég a köröm. A versenyen egy kisebb „koccot” kaptam hátulról, így Tominak nem kellett tovább védekeznie és meglépett. Gratulálok neki! Majd legközelebb… Dávid komoly nyomás alatt tartott, de sikerült megtartanom a 2. helyemet. Dávid a kedvenc ellenfelem, mert vele mindig csatázunk. Tomi magának való, hisz vagy lelép, vagy lelépek. :D”

3. helyezett – Balogh Dávid

III-as kategória

A 85 kg-osaknál a nap legkevésbé látványos futamát láthattuk. Az időmérő viszont izgalmas volt, itt is szinte csak századok döntöttek a helyezésekről. Vitanov Tamás szerezte meg a pole-pozíciót, őt Riba Krisztián és Pribilinszky Zoltán követte. A rajtnál simán jöttek el a versenyzők, nem volt nagy a tolakodás. Az első két helyről rajtoló versenyző elhúzott a mezőnytől, a többiek pedig egy sorban autóztak egymás mögött. A rajthoz képest Nyuka Gábor és Lencsés Bálint javítottak 1-1 pozíciót. A verseny utolsó körében a futamgyőztes Vitanov Tamás kört adott a mezőny második felében autózó öt versenyzőnek. A második Riba Krisztián lett, a harmadik pedig Pribilinszky Zoltán. A többiek Csáki Zoltán (4), Lencsés Bálint (5), Nyuka Gábor (6), Topor Kálmán (7) sorrendben érkeztek a kockás zászlóhoz. A futam legjobb köre Riba Krisztiáné lett. Vitanov Tamás első OAGB-s győzelmével feljött a bajnokság második helyére.

Nyilatkozatok:

1. helyezett – Vitanov Tamás

„Az időjárás most kegyes volt, nem esett az eső! Szeretem a pálya nyomvonalát, eddig jó eredményeket értem el rajta és ebben bíztam most is. Végre száraz pálya, mindenki odateszi magát és had szóljon. Az időmérőm utolsó köre jól sikerült, annyira, hogy az első helyről várhattam a verseny kezdetét. Ez bizakodással töltött el, hogy sikerülhet egy ideális versenyen jó eredményt elérnem. A rajtot követően Riba Krisztián jött mögöttem, mellettem, jobb oldalt, bal oldalt, szorongattam a tökeimet rendesen! Az egyik versenyzőtársunk Krisztiánt kizökkentette a támadó ritmusából, így pár gokart hossznyi előnyre tettem szert, amit a verseny végéig sikerült megőriznem. Rajt-cél győzelem! Nagyon örülök az első OAGB-s győzelmemnek! Gratulálok a többieknek!”

2. helyezett – Riba Krisztián

„Itt is 2. lettem, Vitanov Tomi ment egy szépet a végén. A verseny ugyanaz volt, mint a kettesben, 2 apró különbséggel: a kis „kocc” hátulról az „marha nagy kocc” volt, és így elvesztettem Tomit magam elől, pedig száz százalék, hogy a végéig vas a vason mentünk volna, és ha hibázik, akkor megvan az első hely. De nincs “ha”, így első hely sem lett. 🙁 A másik eltérés az előző futamhoz képest, hogy itt nem kellett védekeznem. Mehettem Tomi után, de csak a verseny végére értem utol, ahol a lekörözések miatt akadt némi galiba, de nem múlt rajta semmi. Grat Tominak, szép volt!”

3. helyezett – Priblinszky Zoltán

“Ez az egyik kedvenc pályám, úgyhogy nem meglepő számomra az eredmény, még ha komoly küzdelmek árán sikerült is csak. Mikor kihúztam a 8-as gépet tudtam, hogy védekezésre vagyok ítélve. Az első pár körben úgy ahogy követni tudtam az előttem haladókat, de azután az lett amit sejtettem. Sajnos a gépem hadilábon állt a balos kanyarokkal, és ez nagyon nehézzé tette a védekezést. A jobbos kanyarokat viszont annál jobban kedvelte szerencsére. Tudtam milyen vonalon kell haladnom a sikeres védekezéshez, és ez többé kevésbé sikerült is. Kaptam hideget, meleget a mögöttem lévőktől, minek következtében bekavartam egy kicsit a minket utolérő, és lekörözni készülő első két helyezett versenyző életébe, amit nagyon sajnálok, és ezúton szeretnék elnézést kérni. Mindent összefoglalva, örülök a 3. helynek.”

IV-es kategória

Az első rajthelyet Topor Kálmán szerezte meg, a napi időeredményeket nézve talán azt mondhatni, hogy fölényesen. A második helyről Pribilinszky Zoltán, a harmadikról pedig Nyuka Gábor vághatott neki a futamnak. A rajt után néhány körrel Dergez Berci feljött a negyedik helyre, miközben a Topor-Pribilinszky páros teljesen elhúzott a mezőnytől. Dergez Berci továbbra is eszeveszett tempót diktált, majd egy vitatható manőverrel megelőzte Nyuka Gabit. Tovább tartott a lendület és a verseny vége felé közeledve Pribilinszky Zolit is maga mögé tudta. A negyedik helytől lefelé folyamatos csatában voltak a versenyzők egészen a verseny leintéséig, amit Topor Kálmán magabiztosan megnyert, mögötte Dergez Berci érkezett, utána Pribilinszky Zoltán és Nyuka Gábor. Mivel utólagosan Berci előzését szabálytalannak nyilvánították, ezért visszasorolták a negyedik helyre. A végleges sorrend tehát: Topor Kálmán (1), Pribilinszky Zoltán (2), Nyuka Gábor (3), Dergez Bertalan (4), Somogyi Tamás (5), Csáki Zoltán (6) és Németh Attila (7). Egy körre vetítve a verseny leggyorsabbja Dergez Berci volt. A győzelmével Topor Kálmán feljött a második helyre a bajnokságban, tizenöt pontot faragva a vezető Csáki Zoltánnal szemben.

Nyilatkozatok:

1. helyezett – Topor Kálmán

“Örültem, hogy végre a Hangár utcában versenyezhettünk, mert bár ez egy “retro” gokart pálya, visszafelé mindenképpen az egyik kedvencem.

A 4-es kat időmérője nagyon jól sikerült, az idei szoros eredményeket figyelembe véve aránylag nagyobb különbséggel sikerült megszereznem a pole-t. A 3-as kat-ban is jól sikerült a köröm, de ott a mindössze 9 század hátrány “csak” a hatodik helyhez volt elég, szóval nem kell mondanom, hogy mennyire szoros a mezőny. A versenyen ezután sajnos egy technikai malőr miatt kiálltam, de ez benne van a pakliban.

Azonban a 4-es kategóriában sikerült idei első győzelmemet megszereznem, amit már nagyon vártam. A versenyem aránylag sima volt, Pribli Zolival eljöttünk a többiektől, majd miután Berci utolérte a Zolit, kicsit lemaradtak, a végén pedig láttam, hogy Berci közelít, de akkor már csak pár kör volt hátra.

Remélem Csömörön is hasonlóan jó versenyben leszek, reméljük végre a “rendes” kipufogókkal 🙂 …meglátjuk.”

2. helyezett – Priblinszky Zoltán

“A második helyről startoltam, ami nem kis bizakodásra adott okot, a 8-as gép viszont nem igazán. Ennek ellenére a futam elején sikerült meglépnünk Kálmánnal, aki viszont szép lassan elhúzott tőlem. Nem kis aggodalomra adott okot Berci megérkezése, aki nem kis tempó különbséggel érkezett meg, amit pár körön belül előzésre is váltott. Így visszaestem a 3. helyre, amit már senkitől sem zavartatva meg tudtam őrizni a leintésig. Később Bercit visszább sorolták egy szabálytalan előzésért, tehát az ölembe pottyant a 2. hely.”

3. helyezett – Nyuka Gábor

„A hangár utcai pálya az egyik kedvencem, főleg ebben az irányban. Az időmérő úgy gondolom, hogy jól sikerült mind a két kategóriában, bár az időmérő rendszer kicsit objektívebben fogalmazta ezt meg:) A 3-as kategóriában a mindig biztos utolsó helyet sikerült megszereznem, a 4-es kategóriában pedig a 3. helyet. Elsősorban a 95 kilósok versenyére összpontosítottam és elégedett voltam a 3. hellyel, hiszen nagyon kis nüánszokon múltak a helyezések, hiszen 26 ezreddel kaptam ki a Priblitől és 6 ezreddel vertem meg Somogyi Tomit, illetve 7 századdal Bercit. Ebben az erős mezőnyben már nem elég egy jó időmérőt menni, nagyon jót kell. Ez a nagyon jó kör, most Topor Kálminak sikerült, gratula neki. Tipikusan jó géphúzó vagyok, főleg az AGB-ben, ezért most is sikerült a legrosszabb gépet kihúznom a 4-es kategória versenyén, ráadásul az 5,7,6-tal a nyakamon, mely gépek igencsak a “jófajta” kategóriából valók. Természetesen a 3-as kategóriában az utolsó helyről kihúztam az ötös gépet, melyet persze nem tudtam kihasználni, de legalább húztam már egyszer egy jó gépet:)

A 3-as kategória versenyéről nem sokat tudok elmondani….Utolsóként támadtam a Bálintkát, de jól védekezett és nem tudtam megelőzni.

A 4es kategória versenye már annál izgalmasabb volt, hiszen tudtam, hogy maximum az időmérőn megszerzett pozíciómat tudom csak megtartani. A rajt jól indult, még úgy éreztem, hogy esetleg támadni tudom majd a Pribli Zolit. Sajnos nagyon hamar megérkeztek rám az “űrgépek”, jöhetett a védekezés, először a Somogyi Tomi ellen. Aztán láttam, hogy cserélődik mögöttem a mezőny és Berci került mögém. Pár körig tartottam, majd a hosszú egyenes utáni nyújtott jobbosban egy pillanatra lecsúsztam a totális belső ívről, na, nem egy gokartnyit, hanem csak annyira, hogy nem az aszfalt szélén gurultam. Erre ő vérszemet kapva megelőzött a füvön (úgy ért mellém, hogy kb. 80%-kal a füvön volt). Ennek persze nem igazán örültem, de gondoltam majd a végén megnézzük, mivel sokáig nem volt időm káromkodni, mert jöttek a többiek és folytatódott a védekezés:) Innentől kezdve totálisan feltartós íveket vettem (nehogy valaki még egyszer füvet nyírjon verseny alatt/helyett), de szerencsés is voltam párszor, mert egymást is támadták a támadók és így én is mehettem normális köröket. A verseny végén megbeszéltük a Bercivel az esetet néha nyugodtan, néha veszekedve, de a versenyzés már csak ilyen:)”

Az Országos Amatőr Gokart Bajnokság hatodik versenye Csömörön kerül megrendezésre, a Kart Farmon. A versenyzőkre 3 hetes szünet vár.

Szerző: Molnár György