HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK

OAGB 2011/06. futam – Kart Farm

2011. június 5-én érkezett idei hatodik futamához az Országos Amatőr Gokart Bajnokság. A nem túl bonyolult, ám mégis nagyon kedvelt csömöri Kart Farm vonalvezetése izgalmas versenyeket hozott.

I-es kategória

Szetei Gergely nyerte az időmérő edzést az egyes kategóriában, közel két tizeddel Ádám Tamás és Dömötör Patrik előtt. A bajnokság éllovasai, Lencsés Bálint és Mihály Krisztián az utolsó két helyről vághattak neki a versenynek. Szetei Gergely és Ádám Tamás egy párost alkotva elhúztak a mezőnytől, zavartalanul folytathatták az egymás közti csatát. Ha ügyesen védekezik az elöl haladó, akkor ezen a pályán nagyon nehéz előzni. Ezt Szetei meg így is tette, ezért Ádám nem tudott elmenni mellette. Közben hátul Mihály Krisztián ennek ellenkezőjét próbálta bizonygatni Garamvölgyi Nikivel, Szabó Károllyal és Dömötör Patrikkal. Sikerült is bebizonyítania, hogy az előbbi állításom nem helytálló, hiszen futótűzként gázolt át a mezőnyön. Újra egyben volt a mezőny, mert a Szetei-Ádám duó tempója lelassult a folyamatos védekezés miatt. Mihály Krisztián még a futam közepénél sem tartva már a harmadik helyen pofozgatta Ádám Tamás. Ez egy mentőövnek tűnt Szetei számára, ki is használva a helyzetet, kiépített magának egy kényelmes távolságot. Tamás jó néhány körön át maga mögött tudta tartani Krisztiánt, de egyszer csak nem volt menekvés a célegyenes ráfordító kanyarban, ahol Krisztián belső íven tudott maradni. Szeteinek volt néhány köre lélekben felkészülni Krisz érkezésére. Egy ideig szépen védekezett vele szemben, de annyira nagy volt a tempófölény, hogy Mihály Krisztián az első helyen találta magát. Innen már nem volt semmi, ami megállíthatta volna őt a győzelem útján, esetleg a mechanika. Szerencsére ez a tényező nem szólt bele a meccsbe. Krisztián a leggyorsabb kört is bezsebelve megnyerte a versenyt, a hatodik helyről rajtolva egy kiemelkedő teljesítménnyel. Szetei Gergely bejött másodiknak, a dobogó alsó fokára pedig Ádám Tamás állhatott fel. Őket Lencsés Bálint követte, aki az utolsó helyről rajtolva feljött a negyedik helyre. A befutók további sorrendje: Garamvölgyi Niki (5), Szabó Károly (6), Dömötör Patrik (7).

Nyilatkozatok:

1. helyezett – Mihály Krisztián

„Ez a Csömör jó volt. Ebbe az irányba kevésbé szeretem a pályát, amit az időmérő is igazolt. Ragyogó utolsó előtti ( 6. ) hely, pedig ennyire rossznak nem éreztem az időmérőm. Géphúzásnál, mire rám került a sor, csak jó gépek közül választhattam, sikerült is jót húzni. Legutóbb az esős battát élveztem annyira, mint ezt a futamot. Sikerült szép lassan feljönni Ádám Tomi mögé, aki a második helyen nagyon szépen védekezett, de kigyorsításokon nem volt jó a gépe, ezért sikerült megelőznöm és mehettem Szete után. Az ő gépe se volt jobb passzban, hamar utolértem és viszonylag hamar meg is előztem. Futam elejétől kezdve iszonyat késztetésem volt előretörni, azt viszont még a második helyen sem gondoltam, hogy sikerül nyerni. Összejött.”

2. helyezett – Szetei Gergely

„Csonka AGB-s évem legjobban várt pályája természetesen a csömöri volt, mivel nagyon rég mentem rajta, de nagyon szeretem. Nem is ment rosszul a dolog, az időmérőn sikerült is néhány jó kört összerakni, amivel a mezőny elé kvalifikáltam magam, miközben a bajnokesélyesek (gondolom a hideg gép miatt) a hátsó régiókban foglaltak helyet. Újra elszúrtam a géphúzást, igazán erőtlen gokartot sikerült kimarkolnom a cilinderből, de úgy voltam vele, hogy a futam egy remek kis védekezős-csatázós történetbe fog alakulni. Így is volt a futam elején. Élveztem az Ádám Tomival lefolytatott küzdelmet, de aztán Krisz átugratott a mezőnyön és Tomit szemelte ki újabb előzési “áldozatnak”, amivel én egy csöppet el tudtam nyúlni. Eltelt néhány perc, aztán hátranézve láttam, hogy Mihály Krisz előzi Ádám Tomit, amit vegyes érzelmekkel fogadtam. Tudtam, hogy a gondtalan körözgetéseknek nemsokára vége szakad, de egyben örültem is, mivel legalább szórakozunk egy kicsit egymással. Épp ezért nem is hajtottam igazából, mivel biztos voltam benne, hogy utolér. Sajnos a tervem abszolúte nem jött be, kb. 2 kör kellett Krisznek és az egyik visszafordító után benyomta a KERS-t, nekem már nem maradt, így könnyű falat voltam a számára. Sajnos pont nem látszik a videóból, de szerintem nem hibáztam, úgy emlékszem, h a szokásos védekező íven mentem. Elég demoralizáló volt a két kart közötti különbség. Most eléggé beleszóltam a bajnoki csatába, ami miatt Bálinttól elnézést kérek, Krisztől meg egy sört, de az biztos, hogy ez a bajnokság még nagyon nincs lefutva a két ügyes srác között.”

3. helyezett – Ádám Tamás

“Már nagyon vártam a csömöri futamot, különösen azért mert ez a kedvenc pályám. Az időmérőn sikerült versenyképes időt futnom, az évadban először, amivel 2. lettem. Nagyon élveztem a futamot annak ellenére, hogy buktam egy helyet. 🙂 Az elején még ott lihegtem Szete nyakán,de nem bírtam megelőzni. Pár körrel később utolért Krissz, akit csak pár körig tudtam tartani. Végül is meg szereztem első agb-s dobogóm aminek nagyon örülök.”

II-es kategória

A kettes kategóriában Reich Balázs futotta meg a pole-pozíciós időt, 56 ezreddel Boldizs Bence és Molnár Tibor előtt, akik azonos időt futottak. Népes mezőnye volt a kategóriának, ennek köszönhetően a rajt után nagy volt a forgalom. A startot követő első kör végén Boldizs Bence azonnal letámadta az élen autózó Reich Balázst és már a második körben átvette a vezetést tőle. Kiskapu nyílt ki az előzés során, Molnár Tibor pedig szemfülesen ki is használta ezt, feljött a második helyre. Balázs számára szebben is indulhatott volna a futam. Pár kör elteltével Riba Krisztián villantott egy előzési produkcióval, majd vette üldözőbe a már jócskán elszakadt Boldizs Bencét. A harmadik helyen Molnár Tibor szép védekezéssel fogta a komplett mezőnyt, kitartása egy dobogós eredményt hozott neki. A verseny vége felé Riba már látta, hogy Bencét nem lehet kizökkenteni a ritmusából, de ez teljesen érthető, hiszen élete első OAGB-s győzelme felé galoppozott. Szépen lassan megérkeztek a kockás zászlóhoz, ezzel Boldizs Bence learatta a győzelmet, Riba Krisztián és Molnár Tibor előtt. A harmadik helytől lefelé folyamatos vonatozásban vezethették végig a versenyüket a pilóták, amelynek végleges sorrendje a következő: Szetei Gergely (4), Reich Balázs (5), Szántó Tamás (6), Szabó Károly (7), Csepregi Péter (8), Balogh Dávid (9), Rátkai János (10). A kettes kategória „B” döntőjét Porcs-Makkay Ákos (11) nyerte, majd Szetei Ernő (12) és Bácskai Zoltán (13) érkeztek a célhoz. A verseny leggyorsabb köre Riba Krisztiáné lett.

Nyilatkozatok:

1. helyezett – Boldizs Bence

„Végre sikerült a kvalit jól megcsinálnom és ez a 2. helyet jelentette a rajrácson. Jó gépet is sikerült húznom. A rajtot picit elrontottam, de vissza tudtam kapaszkodni Balázsra majd befértem mellé és 1 kört végig egymás mellet jöttünk, de sikerült megelőznöm. Ez után már csak arra koncentráltam, hogy ne hibázzak. Láttam, hogy Krisz hamar feljött a 2. helyre és szinte végig őt néztem, hogy jön-e rám vagy sem. Örülök életem első futamgyőzelmének itt az AGB-ben”

2. helyezett – Riba Krisztián

Hamarosan…

3. helyezett – Molnár Tibor

„A szombati 10. rajthelyem után nagyon meglepődtem, amikor kiderült, hogy az AGB-n a 3. helyről indulhatok, pedig nem éreztem úgy, hogy jól sikerültek volna az időmérő köreim. De aztán kiderült, hogy a Bencével ezredre ugyanannyit futottunk. A versenyen Bencének sikerült úgy megelőznie Balázst, hogy még én is elfértem mellette. Ezután Bence meglépett tőlem, hála a nem túl erős 2-es gépnek. Sikerült egy darabig tartanom a 2. helyet, de egyszer csak a Krisztián el tudott menni mellettem. Utána viszont sikerült a 3. helyet megtartani, igen kemény védekezésnek köszönhetően, meg annak, hogy a mögöttem lévők sportszerűen támadtak. Élvezetes verseny volt egy nagyszerű pályán.”

4. helyezett – Szetei Gergely

„Szokásos elrontott kvalifikáció, újabb hatodik rajtpozíció. Annyi mentségem azért lehet, hogy a körülöttem időmérőző emberek is szenvedtek a pályán valamiért, amit nem tudtunk megfejteni. Ezúttal az átlagnál jobb gépbe sikerült bepattanni, amit remek volt vezetni és az I. kattal ellentétben számomra itt 20 perc gyönyör vette kezdetét. Rengetegszer kicsi volt a rakás és nagy volt az akarat, de mindenki bőven a korrektség határain belül gokartozott, ami nagyon pazarrá tette a futamot. Kettőt tudtam előzni a versenyen, de Molnár Tibin már nem találtam fogást, gyakorlatilag lehetetlen volt megelőzni őt. Gratulálok Bencének az első győzelméhez, valamint Tibinek is a profi védekezés utáni 3. helyéhez!”

III-as kategória

Csáki Zoltán, Topor Kálmán, Riba Krisztián trió indulhatott a mezőny elejéről a csömöri hétvége hármas kategóriájában. A versenyzők nagyon szépen eljöttek a rajtnál, ezután folyamatos adok-kapok ment a mezőny elején és végén egyaránt. Az első hármas minimálisan, de elszakadt a mezőny második felétől, ők harcoltak a dobogós helyekért. A negyedik helyen Nyuka Gabi vezette a mezőny másik felét. A futam egy tipikus bemutatója volt annak, hogy miként lehet egy olyan versenyt végigizgulni, ami valójában inkább unalmasnak nevezhető. Persze csak a rajt és a befutó eredményét összehasonlítva. De a szervezőknek legalább nem kellett új táblázatot készíteni, csak az időmérőét bemásolni…  A futamon végig védekező Csáki Zoltán rajt-cél győzelmet aratott, szorosan Topor Kálmán és az agresszíven támadó Riba Krisztián előtt. A befutók a negyedik helytől: Nyuka Gábor (4), Lencsés Bálint (5), Pribilinszky Zoltán (6), Vitanov Tamás (7). A leggyorsabb kör ebben a kategóriában is Riba Krisztiáné.

Nyilatkozatok:

1. helyezett – Csáki Zoltán

„A hármas kategóriában úgy éreztem, hogy sikerült jó köröket futnom, mint kiderült három is 24,5 lett ez pedig bőven elég volt a pole-hoz. Mivel elég jól ismerem a pálya adottságait, így egy gyengébb géppel sem volt túl nehéz megőrizni a vezetést.”

2. helyezett – Topor Kálmán

Hamarosan…

.

.

.

3. helyezett – Riba Krisztián

Hamarosan…

.

.

.

IV-es kategória

A 95 kg-osoknál Somogyi Tamás szerezte meg a rajtelsőséget, Pribilinszky Zoltán előtt. Érdekesség, hogy Tamás pont annyival verte meg Zolit, mint Zoli Németh Attilát, aki a hetedik rajtkockát szerezte meg. Tehát a második helytől nagyon szoros időmérő edzést láthattunk. A harmadik helyről Csáki Zoltán rajtolhatott, 3 ezreddel verte meg Topor Kálmánt és egy századdal Nyuka Gábort. Somogyi Tamás, mint akit puskából lőttek ki, úgy jött el a rajttól, Pribilinszky Zoli pedig kicsit beragadt, emiatt Csáki Zoli be tudott menni mellé, és az egyenes előtti kanyarban már jobb pozícióból várhatta a padlógázas részt. Két körrel később Németh Attila próbálkozott egy előzéssel ugyanezen a helyen, sikeresen megelőzte Lovassy Árpádot. Rövid idő elteltével megérkezett Nyuka Gabi mögé, aki éppen Topor Kálmin kereste a fogást, a szokásos előzési pontnál meg is találta azt. Attys úgy gondolta, hogy nem téveszti szem elől Gabit és ő is megelőzte Kálmit. Somogyi Tamás eközben tetemes előnyt kiautózva hajtott a győzelem útján, egészen a leintésig. Mögötte érkezett Csáki Zoltán, Pribilinszky Zoltánnal a nyakán. A negyedik Nyuka Gábor lett, ötödik Németh Attila, majd Lovassy Árpád (6) és Topor Kálmán (7) fejezték be a futamot. A verseny legjobb körét Nyuka Gabi tudta magáénak.

Nyilatkozatok:

1. helyezett – Somogyi Tamás

“Az előző hangár utcai futamon ismét tapasztalhattam hogy nagyon nehéz előzni ebben a mezőnyben illetve rövidek hozzá a futamok. Ezért különösen örültem a jó időmérő eredménynek, ahol sikerült megszereznem az első rajt helyet. A futamon a legnagyobb gondot, a közvetlenül a futam előtt leszerelt kipufogó hővédőlemez tartó csavar hiánya okozta! A kiáramló kipufogó gáz tűz forróvá tette az ülésemet és kb. tenyérnyi területen megégette az oldalamat. (legközelebb sztem tegyünk bele csavart) A futam után a mérlegelésnél elsőre 94,9 kg al mérlegeltem, és ezúton köszönöm a szervezőknek hogy úgy jártak el velem szemben mint azt ahogyan írásban és szóban is előzetesen rögzítették, és ahogy eljártak volna bárki mással is, vagyis lehetőséget biztosítottak 1-2 m en belül a mérleg áthelyezésére és így sikerült megfelelő súlyt mérnem. Miután ez megtörtént, Karesz felhívta a figyelmemet hogy ez a kellemetlen szitu legyen “tanulság”

számomra. Az volt.”

2. helyezett – Csáki Zoltán

„A négyest szokás szerint én kezdtem, igaz kis különbséggel, de Kálmánt és Gabát is sikerült megvernem, majd a Pribi és a Somogyi Tomi is maga mögé utasított. A rajtot sikerült jól elkapnom, szerintem nem is lett volna más esélyem az előzésre, mert a 10-es nem volt túl erős, viszont jól fordult! Nem is volt más dolgom, mint végig védekezni ezt a futamot is. A mérlegelés után már beleéltem magam a kettős győzelembe is, de a “felfele csalatós mérleg” végül közbeszólt. Ezt nem is kívánom már tovább kommentálni. A Tomi szépen ment és nem az a pár deka miatt adott fél kört.”

3. helyezett – Pribilinszky Zoltán

Hamarosan…

Az Országos Amatőr Gokart Bajnokság július első hétvégéjén visszatér Százhalombattára, a Battaringre, de ezúttal fordított menetirányban. Az idei normál irányú futam az egyik legizgalmasabb volt, ezért mindenki nagy kedvvel tér vissza a helyszínre.