HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK
HCK összefoglaló 2016.03 – Hungaroring

HCK összefoglaló 2016.03 – Hungaroring

Április 9-én, szombaton mérkőztek meg egymással a HCK versenyzői a Hungaroring szívében található szabadtéri pályán, mely igazán lendületes, ugyanakkor technikás vonalvezetéséről híres. A nap nagy részében sötét felhők okoztak némi extra izgalmat a versenyzőknek, az időmérő közben pedig el is eredt az eső – az elsők még száraz pályán kvalifikálhatták magukat, majd jött néhány balszerencsés versenyző, aztán felszáradt az aszfalt.

Light kategória

A Light kategóriában Vida Benedek volt a leggyorsabb az időmérésen, és a versenyen sem talált legyőzőre. Csata inkább mögötte alakult ki. Kovács Bence a rajtnál a 3. helyről indulva 201603_hring_light.katbelülről megelőzte Polhammer Zoltánt. Németh Bálint a 6. helyről várta a rajtot, az időmérője 3. körében kezdett szemerkélni az eső. A pálya legkülönbözőbb helyein próbált előzni, Jóba Bálintot a verseny elején fogta meg a hátsó jobbos visszafordítóban, majd Polhammer Zolit üldözte kitartóan, akit a verseny vége felé fékezett ki a 3. kanyarnál. Ezután még Kovács Bencét is utolérte, és az utolsó kanyarban izzott a levegő a gokartjaik között. Szó szerint egy szalmaszál sem fért volna be a két gép közé, az utolsó kör utolsó kanyarjaiban háromszor is összeértek. Vida Benedek nyert, Kovács Bence pedig egy hajszállal előbb ért célba az idei első dobogóját szerző Németh Bálint előtt.

Vida Benedek – 1. hely:

“Nagyon jó versenyhétvégét sikerült összehozni,hiszen már a szabadedzéseken is jó időket futottam. Éreztem magamba az erőt, hogy akár meg is szerezhetem az első győzelmemet. Az időmérőn meg tudtam csípni a pole poziciót amit szintén először szereztem meg. Ennek is nagyon örülök. Jó érzés volt az első helyről rajtolni. Szerencsésnek is mondhatom magam,hiszen számomra az egyik legkedvesebb gépet húztam.

Jó rajtot fogtam igyekeztem megtartani a helyezésemet, majd nem sokkal később a piros zászlóra lettem figyelmes. Baleset miatt újra rajtoltunk ami szintén jól sikerült. 2-3 kör elteltével láttam,hogy növelni tudom az előnyömet a mögöttem keményen harcolókkal szemben. Végül elsőként intett le a kockás zászló. A legnagyobb öröm,hogy növelni tudtam a bajnokságban az előnyömet. Várom a következő versenyt!”

Németh Bálint – 3. hely:

“Időmérő  edzésen elkezdett esni az eső ezért nem tudtam jó időt futni. A versenyen hatodik helyről indultam. Az első körben belekerültem a falba. A második rajton nagyon jól teljesítettem. Támadtam a többieket, előztem hármat majd a Kovács Bencet kezdtem támadni. Az utolsó körben nagyon rajta voltam,majd bementem mellé,de maradtam a harmadik! Gratulálok a többieknek!”

I. kategória

Az 1-es kategóriában Keceli Tivadar indult a pole-ból, mellőle Kurfis Gergő, majd Deák Olivér, Mosonyi Márk, Kibédi Karesz. Olivér jól kapta el a rajtot, a belső oldalról indult, és az első kanyarban megelőzte Gergőt. Ugyanígy tett Kibédi Karesz az 5. helyről indulva, Mosonyi Márk 201603_hring_1.katkárára. Olivér a verseny egyharmadáig tartotta második helyét, amikor is a pálya felénél, a gyors jobbos utáni élesebb jobbosban belülről megelőzte őt Gergő. Ezt kihasználva Kibédi Karesz is elment Olivér mellett, két kanyar múlva a bal visszafordítónál a külső íven Olivér mellett tartotta gokartját, aminek következtében a következő jobbosban övé volt a belső ív, ezzel átvette a 3. helyet. Gergő 5 körrel később a 2-es kanyarból szűkebben tudott kigyorsítani, mint Tivadar, és kifékezte ellenfelét, átvéve a vezetést. Az előzésnél az első négy versenyző ismét egymásra talált, eltűntek az addig kialakult különbségek. Gergő szépen lassan elhúzott, Karesz pedig Tivadart támadta. Két perccel a leintés előtt a boxutca előtti jobbosban bement Tivadar mellé, egymás mellett érkeztek az első kanyarhoz, Olivér pedig szorosan mögöttük kereste a rést. Karesz kicsit szélesebben fordult a kelleténél, Tivadar a külső oldalán, Olivér pedig mindkettőjüket megelőzte. Izgalmas versenyt láthatott a közönség, melynek végén a fiatal versenyzők extázisban ünnepeltek. A 8., valamint a 10-12. rajthelyeket a lányok foglalták el, Tasnády Csilla, Mária Cintia, Somodi Ildikó és Sárdi Barbara sorrendben. Csilla két helyet jött előre, míg Barbi először szerepelt az A döntőben.

Kurfis Gergő – 1. hely:

„Egész nap borult volt az ég, így imádkoztam, hogy ne essen. Szerencsére az I-es kategóriában megúsztam még, sikerült jó időt futni, bár nem voltam vele teljesen elégedett. A rajtom nem sikerült túl jól, Olivérnek sikerült is elmennie mellettem egyből. Jót csatáztunk, majd miután sikerült megelőzni pár körrel később, megérkeztem Tivire. Nagyon csúszkált alatta a gokart, így mikor az egyik körben nem tudott a célegyenes utáni jobbos végén belül maradni, beestem mellé, és el tudtam menni mellette. Utána igyekeztem elhúzni, ami sikerült, és meg tudtam nyerni a hazai futamomat. Jó verseny volt, gratulálok mindenkinek.”

Deák Olivér – 2. hely:

“A szabadedzéseken jó időket futottam. Az időmérőn sikerült megszereznem a 3.helyet. Nagyon boldog voltam, hiszen számomra a pálya teljesen ismeretlen volt. A rajtom nagyon jól sikerült. Rögtön a rajtnál sikerült megelőznöm Gergőt, így feljöttem a 2.helyre. Kb.a 8. körben lecsúsztam az ideális ívről, így Gergő és Karesz is el tudott menni mellettem. Jó pár kör után Karesz és Tivadar csatázott egymással, és egy adandó pillanatban a célegyenes utáni kanyarban meg tudtam előzni mindkettőjüket. Nagyokat csatáztunk és nagyon boldog vagyok, hogy felállhattam a dobogó 2. fokára! Gratulálok Mindenkinek!!!”

II. kategória

A 2-es kategóriában a rajtsorrend így alakult: Ungvári Tamás, Cziranku Dániel, Tasnády Csilla. Szabó Martin a 6. helyről indult és folyamatosan zárkózott fel. Első előzését a bokszbejáratnál 201603_hring_2.katlévő sikánban mutatta be Tóth Károly Karimo ellen, majd nem sokkal később Hajdú Ottó hibáját használta ki a 4-es kanyar után. Ezután utolérte Csillát, aki mellé egy egészen váratlan helyen tudott beszúrni, a pálya utolsó lassú balosa előtt. Az előzés óvás alatt áll. Közben Cziranku Dániel is megelőzte Ungvári Tamást, az első kanyarnál szúrt be. Tamás ott hagyta a helyez, de Dani hozzáért Tamás gokartjának bal hátuljához. Bencze Tünde a 12. helyről mutatott be egy szédületes felzárkózást, egészen a 6. helyig avanzsált.

Cziranku Dániel – 1. hely:

“Az előző szezonokhoz képest sikerült fokozni az edzések mennyiségén, de ami fontosabb, Lencsés Bálint vezetéstechnikai oktató / tanácsadó érkezésével minőségben is javult a csapat. Télen sem pihentünk, a mérhetetlen mennyiségű szimulátoros munka mellett a gokartsuli hétvégi edzéseit látogattam. Ennek a folyamatnak az eredménye az utóbbi három versenynapon látott fejlődés, amit az év további részében igyekszem tovább fokozni. A mezőny többi tagja által nyújtott kiváló teljesítmények azt mutatják, hogy ez utóbbi célt kötelező elérni, ha versenyben szeretnék maradni a bajnoki címért. Ezúton is gratulálok a hungaroringi dobogósoknak!”

Ungvári Tamás – 2. hely:

“Örülök, hogy sikerült megszerezni 2. pole-omat a Hungaroringen! A verseny harmadánál Dani egy jó kigyorsítással elég közel, aztán éppen hogy csak mellém, majd elém került. Elsőre kétesnek ítéltem az előzését, többször visszanézve viszont inkább tanultam belőle. A későbbiekben volt lehetőségem Martin ellen is védekezni, ami szintén nem volt egyszerű, de sikerült! Összességében nagyon jól éreztem magam, így képzelek el egy kedvemre való napot.”

III. kategória

A 3-as kategóriában Cziranku Dániel bizonyult a leggyorsabbnak az időmérő edzésen Temesvári Csaba és Fehér Tamás előtt. A második kör elején, az egyes és kettes 201603_hring_3.katkanyarcsúcspontok között Szegő Gábor megkoccolta Fehér Tamást, és elment mellette. Az előzése óvás alatt áll. A 3-as kanyarnál Gáncsos József is megpróbált beszúrni Fehér Tamás mellé, de nem maradt hely számára, és a belső oldalon beleállt a gumifalba. Farkas Gábor ekkor jött fel a 7-ről a 6. helyre, majd a következő körben Pataki Gábor tolta meg Fehér Tamást ugyanott, a 2-es kanyar előtt, és ment be mellé a 3-as féktávján. A 4-es kanyarnál azonban Tamásé volt a belső ív, szélesen jöttek ki, és Farkas Gábor mindkettőjüket megelőzte, átvéve a 4. helyet. Pataki Gábor újra támadott, a pálya hátsó részén beszúrt Tamásnak, a lassú balosban, majd kívülről próbálkozott, és a célegyenes előtti sikánban előzött. Később jött Barna Krisztián és Németh Viktor, akik a hátsó, több csúcspontú jobbosban előzték meg Tamást. Az élen Cziranku Dániel magabiztos rajt-cél győzelmet aratott, míg Temesvári Csabát Szegő Gábor szorongatta, de helycserére nem került sor. Az eredmények óvás alatt állnak, Szegő Gábor, Pataki Gábor és Barna Krisztián eredménye nem hivatalos.

Temesvári Csaba – 2. hely:

“Az első körben kiderült, hogy nem fogom tudni felvenni a versenyt az előttem haladó Cziranku Dániellel. Így a stratégia a második hely megőrzése lett. Folyamatosan figyeltem a mögöttem haladókat, es láttam, hogy Szegő Gábor egy helyet javítva már mögöttem volt. Próbáltam tartani a tempóm, hogy ne tudjon támadási pozicióba kerülni. Sikerült megőrizni a második helyet.”

IV. kategória

A 4-es kategóriában Pataki Gábor volt az előzésfelelős. Bár annyi előzést nem mutatott be, mint Tünde a kettesben, a három előzése azért így is szép felzárkózást jelent a kilencedik helyről. A 201603_hring_4.katbemutatót a célegyenes előtti jobbosban kezdte, majd pár körrel később a 3-as kanyarban folytatta. Itt össze is ért ellenfelével, de a kanyarbejáratnál már fél géppel bent volt György Péter mellett, így övé volt a pozíció. Itt két körrel később újra lecsapott, ezúttal Zolnai Andrásra, aki a következő balosban visszavágott, majd több 10 méteren keresztül haladt egymás mellett a két gokart, a 6. kanyarig (jobbos), ahol Gáboré volt a belső ív. És hogy mi történt a mezőny elején? Az időmérő alapján első négy helyezett sorrendje nem változott. Cziranku Dániel indult a pole-ból, Temesvári Csaba elől. Csaba végig Dani sarkában volt, védekezésre késztetve ellenfelét, de Dani ellenállt a támadásoknak és ebben a kategóriában is győzött. Csaba mögött Murvai Tamás tartotta a harmadik helyét, Németh Viktor pedig a 4.-et. Pleizer Ferenc Zolnai Andrástól vette át az 5. helyet, akit később Pataki Gábor is megelőzött.

Temesvári Csaba – 2. hely:

Az első két kört azzal töltöttem, hogy felmérjem a versenytársaimat. Jó gépet húztam, így tudtam nyomást gyakorolni az első helyen haladó Cziranku Dánielre. Egy buta megmozdulással helyet hagytam Murvai Tominak, akivel kicsit összeértünk. A következő köröket így a felzárkózással töltöttem. A verseny utolsó köreiben támadni tudtam Danit, de a jó védekezésének köszönhetően nem tudtam fogást találni rajta.”

Murvai Tamás – 3. hely:

“Az időjárás vicces kedvében volt az időmérő alatt. 3.-nak időmérőztem, akkor még nem esett. Utánam a 4.-nél kezdett szemerkélni, majd az 5-6-nak már csúszott a pálya rendesen. Ez után varázsütésre eső jobbra el és felszáradt a pálya pár perc alatt. Úgy nézett ki, hogy sikerül a 2. helyre kvalifikálnom magam, de aztán TeCsa jött, látott és győzni ugyan nem győzött, de engem megelőzött. Maradt a 3. rajtpozíció. Németh Viktorral (Ő lett a 4.) összedugtuk a fejünket és megbeszéltük, hogy az első pár körben nem csatázunk, hanem megnézzük az első kettővel (Cziranku Dani és TeCsa) tudunk-e valamit kezdeni. Ha ők nagy csatába bonyolódnak, akkor várunk picit, hátha hibába kényszerítik egymást. Sajna a csata elmaradt. Dani és Csabi gyorsabb volt, mint Viktor és én. Szerencsémre Viktornál hangyányit gyorsabb voltam, így nem forgott komoly veszélyben a 3. hely. Egy alkalommal tudtam támadni TeCsát, meg is próbálkoztam az előzéssel, de lássuk be, 80 centis résbe 120 centi széles gokarttal viszonylag nehéz beférni a másik érintése nélkül. Szóval, jobbnak láttam visszasorolni Csabi mögé. A futamból hátralévő 12 perc sok izgalmat nem hozott. Az első kettőtől 10 méterre lemaradva, a negyedik előtt 5 méterrel gokartoztam végig. Várom a következő futamot, amely tavaly roppant viccesen alakult számomra. Nem kerültem az „A” döntőbe, de a „B” döntőben megfutottam a kategória aznapi legjobb idejét…”

A bajnokság éllovasai: Light kategória: Vida Benedek, I. kategória: Kurfis Gergő, II-III-IV. kategória: Cziranku Dániel. Április 30-án, a csömöri Kart Farmon folytatódik a pontgyűjtés. Aki már biztosan tudja, hogy indul ezen, nevezzen mihamarabb!