HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK
HCK összefoglaló 2016.06 – Battaring, Százhalombatta

HCK összefoglaló 2016.06 – Battaring, Százhalombatta

Az Országos Amatőr Gokart Bajnokság hatodik versenyhétvégéjére a Battaringre látogatott a mezőny. Százhalombatta időjárása sok-sok izgalmas és látványos előzést tartogatott a résztvevők és a szurkolók szórakoztatására a HCK napján. Sajnos egy komolyabb balesetet is láthattunk a gyerekek között, de szerencsére nem történt komolyabb baj.


Light kategória

A Light kategóriában Vida Benedek szerezte meg a pole pozíciót Polhammer Zoltán, Bauer Krisztián, Jóba Dávid és Németh Bálint előtt. Azért érdemes megemlíteni a 3-4-5. versenyzők pontos sorrendjét is, mert a félig esős, azaz felszáradó pályán ők küzdöttek a dobogó legalsó fokáért. Az első kettő sorsára hamar fény derült, Benedek és Zoltán is hamar elhúztak az üldözőktől. Bálint a pálya hátsó részét teljesítette jobban, itt talált tapadást, és egyszerre előzte meg mindkét ellenfelét. Ezzel szemben Krisztián gyorsabban alkalmazkodott az utolsó kanyarban a felszáradó pályához. Oda-vissza előzgették egymást, de Bálintnak mindig volt válasza, így ő szerezte meg a dobogó harmadik fokát. A verseny sajnos piros zászlóval ért véget, mert a híd alá fordulva egymás mellett volt Krisztián és Dávid: Krisztián a külső íven haladt, és a vizes pályán a sikánban a jobb oldali gumifalba csapódott. Az esetet versenybalesetnek tekinthetjük, senki nem volt hibás, mindketten lehettek volna óvatosabbak. Mivel Krisztián volt a külső íven, így ő húzta a rövidebbet. Az eredményhirdetésnél az utolsó megtett kört vették figyelembe, így Krisztián lett a 4., Dávid az 5.

Nyilatkozatok:

batta_lightVida Benedek – 1. Hely:

Mint minden versenyt, nagy izgalommal vártam, mert nyerni szerettem volna. Izgultam az időjárás miatt, mert a Battaring nagyon csúszik vízen. A szabadedzések viszonylag jól mentek, próbáltam a pályára hangolódni. Sikerült az elejében autóznom. Az időmérőn meg tudtam fogni a pole-t Zozó előtt. Eljött a verseny. Leesett az eső!!!! A boxból kijövet rögtön meg is forogtam. A két felvezető körön próbálgattam a vizes íveket. A rajtnál vizes íven fordulva megőriztem az első helyet, majd kb. 2 kör után elkezdtem a száraz íveket használni, és el tudtam lógni a többiektől. Sajnos a verseny félbeszakadt Krisz balesete miatt, így nem a kockás, hanem a piros zászló intett le. Nagyon aggódtam Krisz miatt, reméltem, hogy nincs baja. Bár a versenynek nem úgy lett vége, mint kellett volna, de az eredménynek így is örülök. Várom a következő versenyt. Remélem, Bence is tud jönni. Gratulálok mindenkinek. Krisznek jobbulást kívánok.

Polhammer Zoltán – 2. Hely:

Vegyes érzelmekkel érkeztem szombaton a pályára. Szerettem volna a Kőbányán nyújtott formámat továbbvinni, de a pénteki szabadedzésen futott köridők nagyon rosszak voltak, nem találtam a pálya ritmusát. A szombati első szabadedzésen látszott, hogy nem javul a helyzet. Ezért ismét mentoromhoz, Lencsés Bálinthoz fordultam segítségért, amit ezúton is szeretnék neki megköszönni. Bálintnak sikerült felráznia, és ezt követően egyre jobban alakultak a dolgok, folyamatosan javultak a köridők, míg a végére a második helyet sikerült megszereznem a rajtrácson kb. 1 tizeddel lemaradva Benedek mögött. Sajnos a verseny félig-meddig esős futam lett, így aztán igazán nagy csatát nem tudtunk vívni. Beni szokásához híven elhúzott, én pedig a második helyen értem célba a piros zászlóval félbeszakított futamon. Sajnálom Krisztiánt, remélem, jól van. Gratulálok a versenyzőtársaimnak, izgatottan várom a következő futamot.

Németh Bálint – 3. Hely:

Az időmérő nem úgy sikerült, ahogy vártam. A verseny jól sikerült, kettőt tudtam előzni, minden jó volt. A versenyen rengeteget csatáztam Jóba Dáviddal és Bauer Krisztiánnal. Oda-vissza előztük egymást. Krisztiánnak volt egy balesete, de szerencsére nem sérült meg. Örülök, hogy ismét dobogóra állhattam. Gratulálok a többieknek!


I. kategória

Az egyes kategória félig vizes, félig száraz pályán rajtolt el. Keceli Tivadar, Hajdú Ottó, Mosonyi Márk, Tóth Sándor volt az első négy sorrendje. A rajtot meg kellett ismételni, majd a második rajt után a hídra felvezető kanyar kijáratánál Rédling Tamás pördült meg, aki a 6. helyről indult, így a mögüle rajtolók nyertek egy pozíciót. Kibédi Karesz és Kurfis Gergő a 6-7. helyekre jöttek fel ekkor. Tóth Sándor a második körben megelőzte Mosonyi Márkot, átvéve a 3. helyet. A verseny végéhez közeledve Tóth Sándor Hajdú Ottót is megelőzte, ugyanott, a pálya hátsó egyenese utáni második job bkanyarban szúrt be mellé, ahol Márkot is meglepte a verseny elején. Az első három helyezett sorrendje tehát: Keceli Tivadar, Tóth Sándor, Hajdú Ottó. A negyedik helyre Kurfis Gergő jött fel, aki ugyanott, ahol Sándor, egyszerre előzte meg Kibédi Kareszt és Deák Olivért, majd később Mosonyi Márkot.

Nyilatkozatok:

batta_1Keceli Tivadar – 1. Hely:

Jól alakult a nap, sikerült megszereznem az idei 4. első rajtkockámat. Mire a versenyek jöttek, leszakadt az ég. Én különösebben nem rajongok a vizes pályáért, de mindenkinek egyformán csúszik. Elnézve az esős futamokat, nekem nem volt vicces a sok pörgő autó, hiába ment délután. Mire a mi futamunk jött, az eső elállt, és bár a pálya csúszós volt, de egy normális, tisztességes versenyt tudtunk menni, és sikerült megőriztem a vezetést. Gratulálok mindenkinek, aki csak rajthoz állt ebben a küzdelmes versenyben.


II. kategória

A kettes kategóriában Cziranku Dániel szerezte meg a pole pozíciót, mögüle Hajdú Ottó, majd Katona Kristóf Győző várták a rajtot. A verseny vizes, de felszáradó pályán kezdődött, és esőben fejeződött be. A negyedik körben Katona Kristóf Győző veszített több helyet. A harmadik kör utolsó kanyarjában Hajdú Ottó hibázott előtte, Kristóf bement mellé, egymás mellett mentek fel a hídra, de Kristóf volt a szűkebb íven, ahol belassult, ráadásul a következő, hídról levezető jobbos kanyarok előtt ő volt a külső íven, így többen is elmentek mellette. Ekkor kaparintotta meg a harmadik helyet Ungvári Tamás, majd jött Bencze Tünde, és pár kanyarral később Kurfis Gergő. És hogy mi történt elöl? Amint jött az eső, Cziranku Dániel elkezdett picit ellépni Hajdú Ottótól, de a döntő mozdulat az volt, amikor Ottó megpördült egy lekörözött előzése közben az utolsó kanyarban. Innentől már nem látta Dánielt, aki megnyerte a futamot Hajdú Ottó, Ungvári Tamás és Bencze Tünde előtt.

Nyilatkozatok:

batta_2Cziranku Dániel – 1. Hely:

Az időjárás tökéletes fűszere volt a hétvége hangulatának, az év versenyét hozta nekünk össze a szerencse Százhalombattán. Van rá egy százasom, hogy a legtöbben egy csomöri ismétlésben reménykedünk. A battai pálya vonala és az épület nem csak a versenyzők, de a nézőközönség kedvence is. Itt számolhatunk a legnagyobb szintkülönbségekkel: a legalacsonyabban és a legmagasabban fekvő szakaszok közt több mint 2,5 méter differencia van, ami a pályán esetenként akár 1,5 méteres emelkedés, vagy nem egészen 2 méteres süllyedésben valósul meg. Igazi hullámvasút-élmény, aminek rend szerint csak az állóképességünk (vagy a pénztárcánk) parancsol szünetet. Az időmérők nehézségeit és rossz eredményeit többé-kevésbé áthidalta a csúszós pálya és a slick gumik kombinációja, és bár a 95kg-os csoportban egy apró hibából kifolyólag egészen a 11. helyig estem vissza, sikerült visszakapaszkodni a dobogó második fokára. Az időmérős eredmények mindenesetre bőven adnak okot aggodalomra, így a hosszabb szünetben tovább emelem az edzések számát és minőségét. Gratulálok a hétvége dobogósainak!

Ungvári Tamás – 3. Hely:

Csapnivaló időmérőt követően 4. helyről várhattam a rajtjelzést, mely nagyjából egybeesett az eső eleredésének időpontjával. Ez az általam gondosan eljárt esőtánc eredménye volt, melyet ezentúl minden versenyen alkalmazni tervezek! Szerencsére a verseny korai szakaszában sikerült felkapaszkodnom a 3. helyre, ahonnan pár körrel később a meglepő nagy lendülettel érkező Tündi paterolt hátrébb a hátsó nagy jobbos kijáratán. Tudnunk kell, Tündi gokartja helyenként igen széles, legfőképp mindenhol. A verseny vége felé sikerült újra Tündi elé kerülnöm, ezután már jobbnak láttam a visszaszerzett pozició védelmére összpontosítani a figyelmemet. Az eső rendesen megkeverte a pályát, gyakran találkoztunk korrekt lekörözöttekkel, akik sokszor voltak jókor a rossz helyen. Remélem, mindenki nagyon élvezte a versenyt, bízom benne, hogy lesz még pár esős futam idén! Gratulálok mindenkinek és bízom benne, hogy hamarosan az első helyért harcolhatok, akár Tündivel is!


III. kategória

Ezúttal a hármas kategóriával vették kezdetüket a versenyek, és az eső épp akkor érkezett meg, amikor a versenyzők már a rajtrácson álltak. A pole pozícióból Temesvári Csaba várta a rajtot, míg a bajnokságot 100%-os győzelmi mutatóval vezető Cziranku Dániel csak a 4. rajthelyet szerezte meg. Így ez a futam egy remek lehetőség lett volna az üldözőknek a szépítésre, de az eső részükről rosszkor jött. Dániel ugyanis annyival magasabb szintet képviselt ekkor a vizes pályán, annyival járt ellenfelei előtt, mint Ayrton Senna a saját korában a Forma 1-ben. Még egy versenyző volt, aki a leggyorsabb körében Dánielt is felülmúlta, Farkas Gábor, aki a 9. helyről a dobogó második fokára küzdötte fel magát. A helyezések körről körre változtak. A harmadik helyre Temesvári Csaba hozta be gokartját a vizes pályán, akit Pataki Gábor követett.

Nyilatkozatok:

batta_3Farkas Gábor – 2. Hely:

A hétvégém szokásosan indult, mint idén az összes versenyen. Tartom a lépést a többiekkel a szabadedzéseken. Majd jön a láblövés: az időmérő. Most is csak a 9. helyről indulhattam. Az időmérő vége fele láttam, hogy gyülekeznek az esőfelhők. Legbelül mindent megtettem, hogy essen is az eső, ami a felvezető körökön meg is érkezett. Én autocrossoztam régen, így egy pillanatra sem jöttem zavarba egy kis esőtől. Szerencsémre a 10-es gép is partner volt az elképzelésemben. Az 5. körben már a második helyen haladtam. Szerettem volna Cziraku Danira felérni, de sajnos erre már nem maradt elég időm. De ez a második hely számomra felért egy győzelemmel. Boldogan távoztam Battáról.

Temesvári Csaba – 3. Hely:

Az idén először Adrián tanácsait követve vettem részt a szabadedzéseken. Ennek köszönhetően pole időt sikerült futni. A verseny azonban ennyire nem sikerült jól. A rajtrácsra felállás során leszakadt az ég, és korcsolyapályává változtatta az aszfaltcsíkot. Sajnos nem tudtam tapadást találni, így a verseny során először Cziranku Dani, majd Farkas Gábor is megelőzött. Így a 3. helyen zártam a versenyt.


IV. kategória

A negyedik kategóriában a hármashoz hasonlóan szintén Temesvári Csaba bizonyult az időmérő edzés legjobbjának, 77 ezredmásodperccel előzve meg Murvai Tamást. Cziranku Dániel a 7. helyről várhatta az indulást. Dániel ismét a leggyorsabbnak bizonyult, azonban Temesvári Csaba is rátalált a ritmusra és nagyon lehagyta üldözőit, magabiztos győzelmet aratva, idén először. Dániel sebessége ezúttal a második helyre vitte őt előre. Murvai Tamás két helyet veszített és a negyedik lett, még Németh Viktor a rajthelyével azonos helyen, harmadikként látta meg a kockás zászlót Murvai Tamást megelőzve – Cziranku Dánielt ő sem tudta feltartóztatni.

Nyilatkozatok:

batta_4Temesvári Csaba – 1. Hely:

A 3-as kategóriához hasonlóan itt is pole időt futottam az időmérőn. Az első versenyem után sok tanáccsal látott el Adrián. Így a második futamomon az első pillanattól magabiztosan tudtam versenyezni és folyamatosan kiépíteni az előnyömet.

Németh Viktor – 3. Hely:

A pénteki szabadedzésen koptattam először a Battaring aszfaltját. Nagyon vártam ezt a helyszín, mert a versenytársak csak jókat mondtak róla. Az első körök után magam is nyugtáztam, hogy igen, ez egy ízig-vérig versenypálya. Az edzések során egyre jobban éreztem, hogy hogy is kell ezen a pályán gyorsan közlekedni, na de szárazon és nem vízen… Az időmérős köreimmel nem voltam teljesen elégedett, mert az edzésen tudtam ennél jobbat is. Így a 3. rajtkocka felemás érzéseket keltett bennem. Izgatottan vártam a versenyt, pláne, hogy közben szépen gyülekeztek azok a fránya esőfelhők és hát persze hogy a rajtra le is esett a várva várt égi áldás. Örültem is meg nem is, mert tudtam, hogy szárazon elég gyors tudok lenni, ugyanakkor nagyon kíváncsi voltam, hogy nedves körülmények között mire vagyok képes. A hídra felvezető balosban a második helyről rajtoló Murvai Tomi megcsúszott, és beszúrtam mellé, majd egy kis tolakodás után másodikként keveredtem ki a káoszból. Már ekkor el is döntöttem, hogy köszönöm, én itt be is hozom a gépet, mert éreztem, hogy csak nagy kockázatok árán tudnék TeCsa után eredni. Minden rendben is ment a verseny nagy részében, azonban az utolsó körök egyikében a lekörözések során hibáztam és megpördültem, aminek köszönhetően az addigra a 3. helyre előrelépő Cziranku Dani elég közel került hozzám, míg végül könnyedén megelőzött. Összességében örülök a 3. helynek, de akkor lettem volna igazán boldog, ha Dani előtt végzek és egy kicsit csökkenteni tudom a hátrányomat a bajnoki pontversenyben. Gratulálok a dobogósoknak.

A bajnokságot a Light kategóriában Vida Benedek, az I-esben Tóth Sándor, a II-esben, a III-asban és a IV-esben Cziranku Dániel vezeti. Július 9-én, a csömöri Kart Farmon folytatódik a küzdelem, a szokott menetirány megfordul.

Szerző: Sárdi Barbara