HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK

04.27 – Hungaroringen folytatódott a sorozat

Április 18.-án a 3. futammal a Hungaroring területén található gokart pályán folytatódott az Országos Amatőr Gokart Bajnokság. A versenyzőket az elmúlt versennyel ellentétben napos idő fogadta és az elmúlt évekkel szemben ezúttal a nap semelyik szakaszában nem esett az eső.

A pályáról tudni érdemes, hogy kb. 450 méter hosszú, gumikból kirakott és az OAGB versenyek idejére a „hétköznapi” bérgokart pályához képest némileg átépítik. Ez pontosan azt jelenti, hogy egy-két kanyarral leegyszerűsítik és kiszélesítik, így egy gyorsabb és élvezetesebb pályát kapunk. Az elmúlt évhez képest történt egy kis változtatás, a pálya második részén a 6-7-es kanyar ívén módosítottak. A pálya jellege miatt előzésre nincs sok hely. Az idén használt 270-es Rimo gokartokkal átlagosan 3 másodperccel lehetett gyorsabb köröket futni a tavaly használt 200-köbcentis Schumacher Kartokhoz képest.

A versenyek a megszokott rendben zajlottak, csak a döntők sorrendje módosult a forgás miatt, ezúttal 2-1-4-3 sorrendben futottak a kategóriák. Egyszerre 9 gép rajtolhatott el a döntőkben.

Az egyes kategória döntőjét az eddig csupán 6 ponttal rendelkező Szántó Tamás nyerte, aki ezzel máris a pontverseny 5. helyére ugrott előre. Tamás az elmúlt évben a 2. helyen végzett a bajnokságban, ám az idei évben eddig nem volt szerencséje. Az első futamon nem sikerült a döntőbe kerülnie, aztán végül nem is indult el a versenyen. Legutóbb pedig azok közé a versenyzők közé tartozott, akik az időmérő edzés végén eleredő esőben futották a kvalifikációjukat, így ennek köszönhetően csak a „B” döntőbe kerülhetett, amit megnyerve 6 ponttal lett gazdagabb. De mindennek ellenére a 3. futamon visszavágott, a második helyről indulva győzött. Huba Patrik először rajtolhatott az első rajtkockából, amit végül a 2. helyre tudott váltani, miután Szántó Tomi a verseny elején megelőzte. A 3. helyet Szetei Gergely szerezte meg, aki ezzel a bajnokság vezetését is átvette az 5. helyen végző Szabó Károlytól, a pontversenyben pedig Huba Patrik a 2. helyre jött fel, egy ponttal Szetei Gergely mögé.

1 Szántó Tamás 25

2 Huba Patrik 20

3 Szetei Gergely 16

4 Sefcsik Balázs 13

5 Szabó Károly 11

6 Németh Balázs 10

7 Kovács Zsolt Milán 9

8 Veréczi Dániel 8

9 Mickiewicz Máté 7

A kettes kategóriában akár csak egy évvel ezelőtt, ezúttal is Riba Krisztián szerezte meg az első rajtkockát és a győzelmet is. A második helyről startoló Karl Gábor nem sokkal lemaradva jött be 2.-nak. Janecskó Adrián a negyedik helyről indulva lett a 3. miután a második körben a harmadik kanyarban megelőzte a harmadikként startoló Vass Istvánt. Az első négy helyezett sorrendje ez után semmit nem változott, hátrébb történtek érdekességek. A 3. körben Benedek Viktor próbálta ugyan ott megelőzni Vass Istvánt, azonban összeakadtak és belülre a gumifalba csúszott végül a 8. helyen intették le. A 4. körben a leglassabb gépet húzó (amin később állítottak) 5. helyen haladó Balogh Dávid próbálta feltartani az őt üldözőket. Deák Károlynak sikerült őt megelőzni, ám szélesre sodródtak és még ketten, Molnár Tibor és Kovács Zsolt Milán mentek el mellettük. A sorrend maradt, egyedül Balogh Dávid veszített még egy helyet és előzte őt meg a verseny elején hibázó és felzárkózó Benedek Viktor. A pontversenyben Riba Krisztián 22 pontos előnyre tett szert a legutóbbi futamon peches Janecskó Adriánnal szemben.

1 Riba Krisztián 25

2 Karl Gábor 20

3 Janecskó Adrián 16

4 Vass István 13

5 Molnár Tibor 11

6 Kovács Zsolt Milán 10

7 Deák Károly 9

8 Benedek Viktor 8

9 Balogh Dávid 7

A harmadik kategóriában a csak erre a futamra benevező Ábrahám Krisztián magabiztos győzelmet aratott az első helyről rajtolva miután szinte állva hagyta üldözőit. Ebben a kategóriában a rajtsorrendhez képest nem sok változás történt, a 2.-5. helyig maradt a sorrend és vonatozás alakult ki Pinkert György- Bakonyi Ákos- Riba Krisztián- Csáki Zoli követte egymást. Hátrébb történt változás. A döntő utolsó helyéről, azaz 9.-ként induló Janecskó Adrián nyert 3 helyet a futam alatt és jött be 6.-nak. A verseny elején Kárpáti Zoltán támadta Varga Balázst, a 7. helyért, az egyik kanyarban Varga szélesebbre vett egy ívet, Kárpáti bement mellé, majd a következő kanyarban ismét Varga került belülre, szélesebb ívre kényszerítve ellenfelét, ezt használva ki J.Adrián mindkettejüket megelőzte. Később Kárpáti Zoli is feljött a 8. helyre. Ezek után Adrián utolérte Szabó Dávidot, aki remekül védekezett így egy hosszú és nehéz csata után sikerült az előzés. A sorrend a befutóig már nem változott, a pontversenyben Bakonyi Ákos vette át a vezetést 1 ponttal.

1 Ábrahám Krisztián 25

2 Pinkert György 20

3 Bakonyi Ákos 16

4 Riba Krisztián 13

5 Csáki Zoltán 11

6 Janecskó Adrián 10

7 Szabó Dávid 9

8 Kárpáti Zoltán 8

9 Varga Balázs 7

A negyedik kategóriában a 3. kategóriában Ábrahám Krisztiánhoz hasonló” egyeduralkodással” győzött Bakonyi Ákos. Ákos és a második helyezett Oros Ferenc egymástól és az üldözőktől is távol, szinte magányosan versenyezve szerezték meg az 1. és 2. helyet. A végeredmény már az első két körben kialakult. Az első körben Pinkert György megelőzte Manzéger Illést az 5. helyért, a második kör harmadik kanyarjában pedig Vízkeleti János forgatta ki a 3. helyen haladó Szabó Dávidot. Vízkeleti megtartotta a 3. helyet, de a végén megóvta saját magát a szabálytalan kiforgatás miatt ezért a 8. helyre lett hátrasorolva Szabó Dávid mögé. A harmadik helyen így Pinkert Gyurit illette meg. Bakonyi Ákos 5 ponttal átvette a vezetést Németh Attilától, akinek ezúttal nem jött ki jól a lépés és csupán a 10. helyen végzett a „B” döntő megnyerését követően.

1 Bakonyi Ákos 25

2 Oros Ferenc 20

3 Pinkert György 16

4 Manzéger Illés 13

5 Topor Kálmán 11

6 Csáki Zoltán 10

7 Szabó Dávid 9

8 Vízkeleti Jani 8

9 Somogyi Tamás 7

A következő futam Százhalombattán kerül megrendezésre, május 17.-én. A pálya 8-as alakú, vagyis keresztezi saját magát. Rövid, mindössze 250 méter hosszú, de technikás. 3 olyan kanyarja van, ami számít egy gyors körnél a gyors sikán pedig izgalmasnak ígérkezik a 270-es géppel.

Szerző: Janecskó Adrián