HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK

04.02 – Esős időben folytatódott a sorozat

Esős időjárás fogadta az Országos Amatőr Gokart Bajnokság 2. futamán induló versenyzőit Kőbányán, a Hangár utcában található gokart pályán.

A változékony, esős-száraz majd újra esős időjárás némileg felkavarta az erőviszonyokat és „B” döntőbe segítette az egyes kategóriák éllovasait. A szabadedzések alatt ugyanis enyhén szemerkélt az eső, a pálya vizes volt, majd az edzés végére elállt és az időmérő alatt egyre javult a pálya állapota. Mindennek pedig azok látták kárát, akik vezettek a bajnokságba, ugyanis ők kezdik az időmérést. A második edzésen már 1 másodperccel jobb időt lehetett futni, mint az elsőn. Az idő az edzés végén szereplőkkel is „kiszúrt”, ugyanis ekkor újra eleredt az eső, a pálya pedig 4-5 másodpercet lassult. A versenyeken aztán már végig esett.

A 270-es Rimo egyébként vizes pályán is remekül vezethetőnek bizonyult, köszönhetően a nagy súlynak és a gép azon tulajdonságának, hogy inkább pattog, mintsem csúszik. A pálya egyik különleges tulajdonsága, hogy kétféle aszfalt borítja, amik közül a sötétebb jobban tapad, így esőben csak egy ív használható, ami sok helyen szűkebb, mint ami az ideális ív lenne. Erről letérve már kevésbé tapad és a gokart hajlamosabb a kicsúszásra, megpördülésre.

A versenyeket egy soros repülőrajttal indították az esős körülmények miatt. Azaz egy felvezető kör, majd zászlófelrántásra rajt és a célvonaltól lehetett előzni.

Az 1.-es kategóriában Fodor Ági szerezte meg az első rajtkockát és első OAGB-s győzelmét is -a HCK-ban ez már korábban sikerült neki- higgadt és hibátlan versenyzést bemutatva az esőben. Mindez történelmi pillanat az OAGB történetében, ugyanis ez a legjobb női eredmény. Ráadásul Garamvölgyi Nikolett futott be másodikként, a futam nagy részében közelről kísérve Ágit. Niki a harmadik rajtpozícióból várta a repülőrajtot és Huba Patrik megelőzése után ért fel a 2. helyre. Harmadiknak Kovács Zsolt Milán futott be, szorosan mögötte pedig Szetei Gergely. A legutóbbi győztes, Szabó Károly elsőként időmérőzve „B” döntős volt.

A 2. kategóriában Kovács Zsolt Milán bizonyult az időmérő edzés leggyorsabbjának. A legutóbbi győztes, Janecskó Adrián azok között volt, akik először teljesítették az edzést a félig vizes, majd felszáradó pályán, aminek eredménye a „b” döntő lett, ahol nem indult el. Fodor Ági itt a 2. rajtkockát szerezte meg, ám a verseny elején átvette a vezetést. Arányi Attila indult harmadikként és Fodor Ági nyomában az élen álló kettős elszakadt az üldözőktől, még Attila ki nem forgatta Ágit, persze megvárta, még Ági elindul, de csak a mezőny végére tudtak visszajönni. Ekkor Kovács Zsolt Milán került az élre. A versenyt végül az 5. ként startoló Riba Krisztián nyerte, de nem őt intették le elsőként, hanem Balogh Dávidot. Dávid azonban meglökte Vass Istvánt és Riba Krisztiánt is, így előzte meg őket, ami persze szabálytalan, ezért utólag a 3. helyre sorolták vissza. Vass István a 2. lett.

A 3. kategóriában Riba Krisztián volt az időmérő edzés „áldozata” és később a „B” döntő győztese, azaz a 10. Az élről Benedek Viktor indult, akinek a gokartja nehezen fordult balra, így már a második kanyarban megelőzték őt Kárpáti Zoli és Janecskó Adrián. Adrián aztán három kanyar múlva Kárpáti Zolit is megelőzte, valamint Fábián Zoltán és Németh Attila is. A versenyen Adriánt végig üldözte Fábián Zoltán, sportszerű küzdelem volt az előzésre azonban nem volt hely az egy keskeny íven tapadó aszfalton. Az első három helyezett elhúzva a többiektől ebben a sorrendben futott célba. Külön említést érdemel Bakonyi Ákos, aki másodikként kvalizva 9.-ként bekerült az „A” döntőbe és egészen a 4. helyre tört előre. Priblinszky Zolinak ezúttal nem jött ki a lépés, őt a „B” döntő utolsó körének utolsó előtti kanyarjában vezető helyen tréfálta meg a vizes aszfalt, aminek gumifal lett a vége.

A 4. kategóriában Somogyi Tamás indult az élről. Ő a felvezető körben végig gyorsan közlekedve lerázta az üldözőket, azonban később Németh Attilának sikerült ledolgoznia hátrányát és megelőzni Tamást. Nem nagy különbséggel ugyan, de magabiztosan nyerte a futamot. A 3. helyre sikerült felkapaszkodnia a tavalyi bajnok Zsibrita „Champion” Krisztiának, Vízkeleti János előtt.

Legközelebb 3 hét múlva csap újra össze a mezőny, a helyszín még nem került kihirdetésre.

Szerző: Janecskó Adrián