HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK

OAGB 2010/09. futam – Hungaroring

Új, átépített pályán rendezték az Országos Amatőr Gokart Bajnokság 9. futamát a Hungaroringen, szeptember 12.-én. Leginkább a pálya első részét érintették a változtatások és a pálya kitalálói tekintettel voltak az előzési lehetőségre is. Mindenesetre nem túlzás azt mondani, hogy az eddigi leglendületesebb és legélvezetesebb Hungaroringet hozták létre.

Az egyes kategóriában hullottak a nagyok, a pontverseny vezetői Szetei Gergely és Gere Tamás mindketten voltak a gumifalban. De ne rohanjunk ennyire előre. A pole pozíciót Garamvölgyi Niki szerezte meg, aki az egyik leggyengébb gépet húzta a versenyen. Mögüle Gere Tamás, Fodor Árpád és Szetei Gergely indulhattak. Árpinak sikerült megelőznie Tamást, majd Nikit is utolérte. A csatározás következtében szinte az egész mezőny összetorlódott. Árpád a pálya második, technikás részében próbálta előzni Nikit, majd a külső ívre került, Gere Tomi bement mellé, de a következő kanyarban ismét övé volt a belső ív. Gere Tomi pedig kívül több helyet is veszített, majd egy kör múlva a falba került és csak a mezőny végén folytatta. Fodor Árpi is veszített egy helyet, de visszaszerezte, majd továbbra is üldözte Nikit. A pálya csiki-csuki részén Niki támadása közben széles ívre futott, ami miatt elrontotta a kigyorsítást a középső hosszú egyenesre. Szetei Gergely bement mellé a belső íven, de Árpi falba szorította, amiért utólag Gergely mögé sorolták a 9. helyre. Garamvölgyi Niki megtartotta első helyét, és Fodor Árpád visszasorolásával Kovács Zsolt Milán lett a 2. akit végig kitartóan támadott Lencsés Bálint. Gere Tomi a 4. helyre zárkózott fel. 5.-6. helyen két újonc, Orszáczki Gábor és Hajmer Zoltán végeztek Túróczi Péter előtt. 8. Szetei Gergely, aki mögé visszasorolták Fodor Árpádot. 10. Hagyáné Kriszti.

A második kategóriában Szántó Tamás szerezte meg a pole pozíciót, akivel a versenyen még Riba Krisztián sem tudott lépés tartani. Őt Boldizs Bence követte a versenyen. Ahogyan azt már említettem, Szántó Tamás meglépett az üldözőktől, mögötte azonban egyben maradt a mezőny. Boldizs Bencét ( 3.) Szetei Gergely követte, Molnár Tibornak (5.) pedig sikerült megelőznie Vitanov Tamás (6.) és Túróczi Mátét (8.) is, aki több helyet is veszített rajtpozíciójához képest. Perei Béla újoncként egy helyet nyert, a 8.-ról a 7.-re lépett előre. Juhász Csaba nem húzott túl jó gépet, ennek tudható be 9. helye, 10. pedig Molnár György lett.

A harmadik kategóriában Riba Krisztián indulhatott az élről Csáki Zoltán, Janecskó Adrián és Juhász Csaba elől. Adrián jobban kapta el a rajtot, Zolitól, aki nem látva őt a falba tette. Új rajt. Zökkenőmentesen jött el a mezőny, pár kör múlva Juhász Csaba előzte meg Adriánt a 3. helyért a pálya végén található dupla jobbosban, ahol Adrián túl szélesen ment. A vezető kettős elhúzott a többiektől és egymással csatáztak, 1. Riba Krisztián, 2. Csáki Zoli 3. Juhász Csaba lett. A 4. helyen Janecskó Adrián tartotta maga mögött az üldözőket, lassabb gokartjának köszönhetően, elsőként Vitanov Tamást, aki 5. lett. Mögötte Vörös Imrének sikerült megelőznie Topor Kálmánt a 6. helyért. 8. Priblinszky Zoltán 9. Varga Róbert 10. Németh Attila lett.

A negyedik kategóriában Topor Kálmán- Nyuka Gábor csatát láthattunk, egészen a leintésig, ahol 1 tized, ha lehetett a két versenyző között. A 3. Dergez Bertalan körözött, majd Csáki Zoltán tartotta maga mögött az üldözőket, nem toppon lévő gokartjával. 7. helyen a verseny egyetlen feladója, Priblinszky Zoltán végzett, akit egy féktávon megtolt Vörös Imre, aki később lelassított, hogy visszaengedje Zolit, aki azonban azonnal kiállt a versenyből. Imrének később sikerült Németh Attilát is megelőzni és Csáki Zoltán után venni az irányt, aki azonban nem hagyta magát és megtartotta 4. helyét. 5. Vörös Imre 6. Németh Attys lett.

Három futammal a bajnokság vége előtt az 1. kategóriában Szetei Gergely még a mai eredményével együtt is 9 ponttal vezeti a pontversenyt Gere Tamás előtt ponteldobással. A 2.-ban Szántó Tamás átvette a vezetést Riba Krisztiántól 4 ponttal, még a 3.-asban Riba Krisztián 13 pontra növelte előnyét Csáki Zolival szemben. A 4. kategóriában Topor Kálmán előnye 15 pontra nőtt Csáki Zoli előtt.

Szerző: Janecskó Adrián