HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK
HCK összefoglaló 2016.07 – Kart Farm, Csömör

HCK összefoglaló 2016.07 – Kart Farm, Csömör

Az Országos Amatőr Gokart Bajnokság hetedik versenyhétvégéjére a Kart Farmra látogatott a mezőny. Csömörön a fordított menetirányú futamokon ismét nagy csaták dúltak minden kategóriában, utólag is meccseltek még a versenyzők, akkor már szóban…


Light kategória

A Light kategóriában Németh Bálint pályafutása első pole pozícióját szerezte Rédling Tamás, Jóba Dávid és Bauer Krisztián előtt. A bajnokságot vezető Vida Benedek a hetedik rajtkockából várta az indulást. Rédling Tamás egy előzési kísérlet közben a pálya legnehezebb féktávjánál meglökte Németh Bálintot, amitől lendületet veszített, ekkor előzte őt meg Jóba Bálint, majd pár kanyarral később Bauer Krisztián. Bálint a verseny nagy részében néhány gokartnyi távolsággal vezette a versenyt, Vida Benedek óriási felzárkózást mutatott be, körről-körre előzve ellenfeleit, majd Bálint mögött találta magát. Pár körrel a vége előtt a célegyenes utáni jobb-bal kombinációban sikerült megelőznie Bálintot is, a jobbosban a külső íven Bálint mellett tudott maradni, majd övé volt a balos belső íve. Ezután a jobbosnál is összeért a két gép, nagyjából 10 centiméteren múlott, hogy szabályos volt az előzés, az összeérés pillanatában Benedek több mint fél géppel Bálint előtt volt. A versenyt Vida Benedek nyerte, az első pole pozícióját és idei első második helyét szerző Németh Bálint, és a folyamatosan dobogós Jóba Dávid előtt. A negyedik Bauer Krisztián, ötödik Rédling Tamás, hatodik Polhammer Zoltán lett.

Nyilatkozatok:

lightVida Benedek – 1. hely:

Kicsit tartottam ettől a versenytől, mert az előző Farm futamom nem volt zökkenő mentes. A szabadedzések jól mentek, sőt! Tudtam futni 23:3-as időt is. Mondtam magamban, nem lesz gond! Majd jött az időmérő, ami nem is tudom miért, de ismét nem úgy sikerült, ahogy vártam,   mint a múltkori Farmon. Ezután megbeszéltük apukámmal, hogyan tovább (fejmosás), mi legyen a versenyen. Fontos volt, hogy a rajtnál megfogjam a Bencét, mert nem könnyű őt megelőzni, sok időt veszíthettem volna mögötte. Ezután hamar utolértem a többieket. Próbáltam tisztán előzgetni, okulva a múltkori Farm futamból. Mindig az előttem autózóra koncentráltam.1-2-3-4 előzés, majd arra figyeltem fel, hogy ott a Bálint, aki vezeti a versenyt. Végig vitt a lendület előre, gondoltam ez meglehet. Végül meg tudtam őt is előzni, így megnyertem a versenyt a 7. helyről rajtolva. Nem akartam elhinni, de sikerült. A nap végére jól éreztem magam, életem eddigi legnagyobb versenyét futottam, remélem, sok ilyen lesz még, imádok versenyezni! Gratulálok a többieknek!


I. kategória

Az egyes kategóriában Rédling Tamás volt az időmérő edzés leggyorsabbja, Sebestyén Róbertet és Kurfis Gergőt megelőzve. Róbert üldözte Tamást, majd a harmadik kör elején, a célegyenes végén található jobbosban kifékezte ellenfelét. Az eset következtében Gergő is be tudott menni Tamás mellé, majd néhány kanyaron át tartó egymás mellett gokartozás végén a hátsó, hosszú egyenesre rávezető jobb kanyarban megelőzte Tamást. A sorrend egészen a verseny végéig nem változott, és akkor is csak a lekörözések kavarták fel az eseményeket. Tamás kívülről próbált elmenni az egyik lekörözött mellett, amikor Tóth Sándor, aki egészen a hatodik helyről jött előre, a belső íven megelőzte mindkettőjüket. A szabályok tiltják a lekörözés alatti előzést, így Sándor egyhelyes büntetést kapott. A versenyt tehát az idén először rajthoz álló, de rutinos gokartos Sebestyén Róbert nyerte, szoros csatában maradva Kurfis Gergő előtt, majd a pole pozíciós Rédling Tamás következett. A további sorrend: Tóth Sándor, Kibédi Karesz, Mosonyi Márk.

Nyilatkozatok:

egyesSebestyén Róbert – 1. hely:

Hosszú kihagyás után indultam újra versenyen, így csak a visszarázódásra és a szórakozásra fókuszáltam. Sikerült az első sorba kvalifikálni, ami biztató volt a futam előtt. Már a bemelegítő körön éreztem, hogy a gokartommal nem lesz könnyű dolgom, de azért használható. A rajtom jól sikerült, majd a futam a lehető legjobban folytatódott amikor a második körben előztem az első helyért. Innentől a védekezésé volt a főszerep, Gergő folyamatosan gyorsabb volt nálam, de megelőzni nem tudott. Az utolsó körökig nagy csatában voltunk a győzelemért, ekkor a lekörözéseket jól kihasználva sikerült egy kis előnyhöz jutnom. Nagyon élveztem a versenyt, gratulálok és köszönöm mindenkinek.

 

Kurfis Gergő – 2. hely:

Az időmérő miatt kissé csalódott voltam, mert egész nap jobb időket futottam. A rajt mondhatni jól sikerült. A verseny elején, mikor Sebestyén Robi elment Tamás mellett, tudtam menni vele, így ugyanabban a körben én is el tudtam menni mellette. Robi nagyon jól védekezett, így annak ellenére, hogy végig mögötte voltam, nem tudtam egyszer se bemenni mellé. A verseny vége felé jöttek a lekörözések, ami egy káosz volt. Többen nem akartak elengedni, így a végére lemaradtam Robiról. Nagyon jó verseny volt ennek ellenére, végig élveztem. Gratulálok Mindenkinek!

Rédling Tamás – 3. hely:

A HCK bajnokságban első alkalommal ezen a pályán versenyeztem. A pálya vonalvezetése, kialakítása már akkor is tetszett, így visszatérve bizakodva vártam a futamot.Végre egy pálya, ahol másodszorra-igaz fordítva-is versenyezhetek. Az év közepére kialakultak az erőviszonyok. A verseny szabályai szerint indított időmérőn ezen a napon nem először sikerült jó köridőt mennem, ezzel az első helyről vártam a futamot. Éreztem, hogy nagyon nehéz lesz megtartanom ezt a helyet. A rajtot követően végig nagy nyomásnak voltam kitéve és igyekeztem megtenni mindent a dobogós helyem megtartásáért. Az utolsó körben utolértük a mezőny végét, ez kissé összekavarta a befutás sorrendjét. Nagyon örülök ennek a helyezésnek. Gratulálok a többieknek, bizakodva várom a következő futamot.


II. kategória

A kettes kategória szoros, de az első hat helyen maradandó pozíciócsere nélküli versenyt hozott. A pole pozíciót Cziranku Dániel szerezte meg Kurfis Gergő és Katona Kristóf győző előtt. Dániel és Gergő elvoltak egymással az egész verseny alatt, méterekre egymástól. Katona Kristóf Győző mögött pedig egész hosszú vonat alakult ki, mögötte sűrűn, majd kicsit lemaradva ritkább térben autózó gokartokkal. A verseny legizgalmasabb pillanatainak a leintésnél lehettünk szemtanúi, amikor az hatodik és hetedik helyeken Bencze Tünde és Tóth Károly Karimo szó szerint fej-fej mellett értek be a célba. Az első hat helyezett tehát: Cziranku Dániel, Kurfis Gergő, Katona Kristóf Győző, Hajdú Ottó, Ungvári Tamás, Bencze Tünde.

Nyilatkozatok:

kettesKurfis Gergő – 2. hely:

Egész nap nem edzettem súlyokkal, így nem tudtam milyen lesz az időmérőm. Nagyon meglepett, hogy sikerült a második helyet megszereznem. A rajt után sikerült megtartanom a második helyet, majd miután elszakadtunk valamelyest Kristóftól, elkezdtem támadni Danit. Végig nagyon jól védekezett, próbáltam külső-belső ívről, de nem tudtam elmenni mellette. Nagyon élveztem a versenyt, örülök, hogy eddigi legsikeresebb napomat érhettem el. Gratulálok mindenkinek!

Katona Kristóf Győző – 3. hely:

Már nagyon vártam , hogy ismét a kedvenc pályámon a Kart farmon versenyezzen a mezőny. A szabadedzések alatt éreztem hogy jó lehet a tempóm. Az időmérőn sikerült megszereznem a harmadik rajthelyet aminek nagyon örültem. A futamra a 10-es gépet kaptam ami nem volt sajnos a legerősebb , így a futamot végig kellett nagyon komolyan védekeznem. Szerencsére sikerült megőriznem a 3. helyet és felállhattam a dobogóra. Gratulálok a többieknek.


III. kategória

A hármas kategóriában Németh Viktor szerezte meg az első rajtkockát Cziranku Dániel, Fehér Tamás és Barna Krisztián előtt. A kedélyeket leginkább a hatodik helyről induló Temesvári Csaba borzolta. A verseny elején megelőzte Pataki Gábort, majd felzárkózott Fehér Tamásra és Barna Krisziánra. Krisztiánt ugyanott, a célegyenes utáni féktávon előzte meg, ahol korábban Gábort, majd Fehér Tamás következett, akit két egymást követő körben is meg kellett előznie, miután az első előzést követően egy összeérés következtében veszített lendületet. Németh Viktor magabiztos győzelmet aratott Cziranku Dániel és a hatodik helyről felzárkózó Temesvári Csaba előtt. A negyedik Barna Krisztián lett Pataki Gábor és Farkas Gábor előtt (egyelőre óvás alatt).

Nyilatkozatok:

harmasNémeth Viktor – 1. hely:

Bizakodva érkeztem a Kart Farm pályájára, mert az eredeti irány nagyon feküdt nekem, így jó eredményt vártam magamtól, ami így is lett. Azt hiszem ennél jobb versenyt nem is kívánhattam volna, két pole-pozíció és két első helyezés. A szabadedzéseken elég gyors tudtam lenni, még a könnyebb kategóriák versenyzőivel is pariban voltam, ami bizakodásra adott okot. Tudtam, hogy nagyon sokat számít a jó rajthely, mert ezen a pályán nehéz előzni, ezért az első kockára törekedtem. Az időmérő végre jól sikerült és a legjobb időt mentem. Aztán persze jött a következő stressz faktor, a géphúzás, ami megint csak jól sikerül. A versenyen tudtam, hogy ha a rajtot nem rontom el, akkor van esély az első hely megtartására, mindamellett, hogy Dani, aki a második pozícióból indult, egy nagyon gyors, technikás pilóta és jól ismeri az előzés fifikáit, trükkjeit. A start rendben volt, szépen eljött a mezőny eleje. Az első két-három kör alatt aztán érzékeltem, hogy jó a tempóm és nem igazán tudja vele, tartani a lépést a mezőny, köszönhetően a csatázásoknak, így kihasználva a tiszta pályát, kiautóztam annyi előnyt, ami kellően nagy volt már ahhoz, hogy ne idegeskedjek és ne hibázzak. A verseny második felében már a technikára és a gumikra vigyáztam, nehogy egy defekt legyen a vesztem.  Köszönöm a szurkolást és a bíztatást. Gratulálok a dobogósoknak.


IV. kategória

A négyes kategóriában a hármashoz hasonlóan Németh Viktoré lett a pole pozíció, aki úgy tűnik, ezen a futamon átvette a HCK versenynapokon rendre több győzelmet begyűjtő Cziranku Dániel szerepét. Viktort ebben a kategóriában sem lehetett megállítani. Mögüle Rozvadszky Csaba és Temesvári Csaba várták a rajtot György Péter és Pataki Gábor előtt. A verseny elején Temesvári Csaba a középső balosban próbálta előzni Rozvadszky Csabát, ám mivel a következő kanyarig nem volt meg a pozíció, így a külső ívre kényszerült, amit kihasználva György Péter átvette a harmadik helyet. Később Pataki Gábor ugyanitt tudott Csaba elé kerülni, kihasználva az üresen hagyott belső ívet. A 7-8. helyről induló Kovács Koko Gábor és Cziranku Dániel egyaránt 2-2 helyet jöttek előre a verseny során Rozvadszky Csaba és Gáncsos József megelőzésével. A futamot Németh Viktor nyerte György Péter és Pataki Gábor előtt. Az első hat közé még Temesvári Csaba, Kovács Koko Gábor és Cziranku Dániel fértek be.

Nyilatkozatok:

negyesNémeth Viktor – 1. hely:

Ahogy a III. kategóriában, úgy itt a IV. kategóriában is a pole-pozíció volt a legfőbb cél. Az időmérő szuper volt, behúztam az első rajthelyet. A verseny érdekesnek ígérkezett, de inkább a második helytől kezdve. Kis meglepetésre mögülem Rozvadszky Csaba indult, amiben a szülinapi drukk is biztos közre játszott, innen is Boldog Születésnapot Neki még egyszer.  Úgy gondoltam, hogy talán TeCsa a harmadik helyről indulva kellően le fogja foglalni Csabát és ez alatt Én meglógok előlük. Bejött, több körön át ment a harc mögöttem, ami lassította a bolyt, így mire rendeződtek az erőviszonyok már elég szép előnyt tudtam kiautózni ahhoz, hogy elsőként lássam meg a kockás zászlót. Nagyon kellett már ez a jó eredmény, hogy zárkózni tudjak a kategóriát vezető Danira, mert a célom, hogy megnyerjem a IV. kategóriát. Gratulálok Péternek és Gábornak a dobogós eredményhez.

György Péter – 2. hely:

Végre megvan az első dobogós hely. Nem volt egyszerű, de összejött. Nagyot fordult a világ, ugyanis anno a 4. futamon ugyanitt, az ellenkező vonalvezetésen a 12. helyért harcoltam és azon küzdöttem, hogy ne kapjak kört, most pedig én adtam, igaz csak egyet. Bizakodóan indult a nap, de csak nem sikerült az 5 edzés alatt a 6-os géppel mennem, erre az időmérőn ezt kapta a 4-es kategória. Nem igazán tudtam, hogy hol állok a 24.25-ös időmmel az edzésekről, de 23.99-et lőttem be az időmérő előtt és az első négy körben a köridőmre pillantgatva nem voltam valami boldog, de az utolsó kört sikerült összeraknom és 24.01-el a 4. helyre felérnem, ami aztán maradt is a versenyig. A gokarthúzásnál is jól jártam, mert szintén kikaptam a 6-os gépet, így már csak annyi izgulás maradt bennem, hogy bakker, a 4. helyről indulok. A rajt sima volt, elfordultam negyedikként. A csata a kezdetektől ment előttem Rozvadszky Csaba és Temesvári Csaba között a 2. helyért, ami a 3. körben teljesedett ki, amikor is a hátsó nagy visszafordítónál picsit lecsúsztak az ívről a csata hevében, én pedig szűken be tudtam menni melléjük belülre (egy kis időre 3-an egymás mellett nyomtuk), a gyors jobbosnál pedig a helyzeti előnyöm kihasználva, sikerült feljönnöm a 2. helyre. Németh Viktor ekkor már fényévekkel utazott az első helyen. A mögöttem lévő csaták végett tudtam egy kis lélegzetvételnyi szünetet tartani, de nem tartott sokáig, mert Temesvári Csaba, majd őt megelőzve Pataki Gábor is felért rám, és védekezésbe is kényszerített nem egyszer. Kb. a verseny felétől az 5 körös táblára vártam, de mikor megláttam sem nyugodhattam meg, mert Gábor akkor is szorongatott, de szerencsére Ő sem lehettett nyugodt, szóval az utolsó 3 körre már kicsit fellélegezhettem újfent. Az utolsó körben koncentráltam az egyenes utáni féktávra, és amikor az megvolt már megnyugodtam. Meglett! Gratulálok a dobogósoknak és a versenytársaknak is.

Pataki Gábor – 3. hely:

Az időmérő a várakozásaimhoz képest közepesen sikerült, az 5. rajthelyet szereztem meg. Már a verseny elején látszott, hogy a 2. helyről startoló Rozvadszky Csabának nincs meg a tempója, az első körök egyikében a célegyenesre egyszerre hárman fordulva ketten el is tudtunk menni mellette. Így a második helyre György Péter, a harmadik helyre Tecsa került, én pedig követtem őket. Vonatoztunk egy ideig egymás után, aztán néhány kör elteltével sikerült Tecsának beszúrnom a hátsó egyenesre vezető jobbos előtt. Innentől a feladat Péter átlépése volt és bár úgy éreztem, a tempóm megvan hozzá, jól védekezett, illetve Tecsa támadásait is hárítanom kellett. Úgy döntöttem, nem vállalok felesleges kockázatot, hanem igyekszem megtartani a biztos harmadik helyet, amit sikeresen végrehajtottam. Gratulálok Péter első dobogójához, illetve Viktor dupla első helyéhez. Azért ne nagyon szokjatok hozzá srácok!

 

A bajnokságot a Light kategóriában Vida Benedek, az I-esben Tóth Sándor, a II-esben, a III-asban és a IV-esben Cziranku Dániel vezeti. Július 30-án, a Battaringen folytatódik a küzdelem, a szokott menetirány megfordul.

Szerző: Sárdi Barbara