HÍREK

HÍREK-INFORMÁCIÓK
OAGB összefoglaló 2016.07 – Kart Farm, Csömör

OAGB összefoglaló 2016.07 – Kart Farm, Csömör

7. futamához érkezett az OAGB szezonja, amelynek a csömöri Kart Farm adott otthont, csak ezúttal fordított menetirányban. Látványos előzésekből nem volt hiány, talán megvan az év egyik legszebbje is?! Volt, akinek kevesebb izgalom jutott és rajttól a kockás zászlóig uralta kategóriáját.


I. kategória

Az egyes kategóriában két győzelem nélkül eltelt verseny után ismét Csernik Csaba szerezte meg a pole pozíciót és a versenyen is legjobb formáját mutatta. A második rajthelyet Bozsik Benedek hozta el, mindössze 44 ezreddel lemaradva Csaba idejétől és 9 ezreddel megelőzve Papp Dávid Róbertet. A verseny elején Csaba el tudott húzni üldözőitől, miközben Dávid Benedeket támadta, egészen addig, amíg meg nem érkezett a bolyba Nagy Marcell, aki megelőzte Dávidot. Innentől kezdve Benedek Csaba után indult, pontosabban szabad volt előtte a pálya, míg Marcell mögött összegyűltek az üldözők. Deák Gyöngyvér eddigre már két helyet jött előre, megelőzve először Németh Bálintot a célegyenest megelőző jobbosban, majd ugyanitt Schmickl Balázst. A sorrend innentől kezdve már csak annyit változott az első hat helyen, hogy Papp Dávid Róbert megelőzte Nagy Marcellt és feljött a harmadik helyre, Csernik Csaba és Bozsik Benedek mögé, de az eredménye még óvás alatt áll. Nagy Marcell, Deák Gyöngyvér, Schmickl Balázs volt a 4-5-6. Külön említést érdemel még a 10 éves Németh Bálint szereplése, aki először indult el egy OAGB futamon, miután a szombati HCK-n pole-t futott a Lightban, most is csupán 228 ezreddel maradt el a pole-tól, a versenyt pedig a 8. helyen zárta.

Nyilatkozatok:

egyesBozsik Benedek – 2. hely:

Alapvetően nagyon jó hétvége volt. Hosszú volt az előző éjjelem, így csak 4 órát aludtam, 6:30-kor keltem is, a félórás edzőfutamon biztató idők voltak, az persze nem is meglepő 3 év Kart Farm Kupa után. Melegedett a levegő, az aszfalt, a gumik, egyre jobb idők születtek, majd egy szoros időmérő után sikerült megszerezni az idényben az eddigi legjobb rajtpozíciómat, így Csernik Csabi mögül vághattam neki a 47 körnek. A harmadik kávé után összeszedtem magamat, és hadd szóljon. Egy átlagos rajt után a verseny elején védekezni kényszerültem, egy négyes vonat alakult ki a vezetésemmel, majd szerencsére az engem támadó Dávidnak is védekező íven kellett haladnia, és egy hibája után sikerült egy lélegzetvételnyi előnyhöz jutnom, aminek hatására végre autózhattam a saját tempómat, a saját ívemen. Ezután minden körben a saját időmet és Csabi idejét figyeltem. Nagyjából állandó tempót autóztunk végig, így ha az elején nem kell védekeznem, valószínűleg megszorongathattam volna Csabit. Így is nagyszerű versenyt teljesítettem, meg vagyok elégedve a hétvégével és várom a következő hétvégét. Gratulálok a többieknek!


II. kategória

A kettes kategóriában Dudás Bence régi formáját mutatta és megszerezte a pole pozíciót Fühl Zoltán és Dömötör Patrik előtt. A verseny elején Bence el tudott húzni az üldözőktől, miközben ezúttal Fühl Zoltán volt az, aki vonatoztatta a mezőnyt. Patriknak egy óvatlan pillanatban sikerült megelőznie ellenfelét, olyan távolságról érkezve, amilyennél nem nagyon lehetett előzésre számítani. A hátsó jobbkanyar előtt csapta le a bal-jobb közötti ívet, amivel a rövid egyenesben métereket dolgozott le hátrányából és már bent is volt Zoltán mellett. Patrik megkezdte a felzárkózást Bencére, akit utol is ért, volt néhány olyan köre, amikor nem kellett hátra is figyelnie, de Bence jól zárta az íveket. Később pedig a mezőny többi része is megérkezett, így Patriknak már hátra is kellett figyelnie. A futamot Dudás Bence nyerte, Dömötör Patrik és Fühl Zoltán előtt. A további sorrend: Szabó Martin, Papp Dávid Róbert, Csernik Csaba.

Nyilatkozatok:

kettesDudás Bence – 1. hely:

Jöttem, láttam, győztem.

Dömötör Patrik – 2. hely:

Az időmérőt nagyon elrontottam,csak a 3.helyre volt elég,a versenyben se nagyon történt semmi, Zolit megelőztem, aki az egyik kanyarban nagyot hibázott és nagyon otthagyta a helyet ahova sikerült könnyedén bemennem és így a 2. helyen intettek le. Gratulálok Bencének, aki szépen védekezett a futamon!


III. kategória

A hármas kategóriában Propszt Roland mindenkit megelőzött az időmérő edzésen. Mögüle Novák Bálint, majd Lencsés Bálint várták a rajtot. Novák Bálint az első kör végén, a célegyenes utáni első kanyarban kívülről előzte meg Rolandot. Későn fékezett, a gép keresztbe csúszott, ő a külső ívet választotta, hogy a következő kanyarban belül legyen, és mindezt úgy oldotta meg, hogy egy pillanatra sem ért össze a két gép. Az év egyik legszebb előzése volt! Lencsés Bálint kihasználta Roland lendületvesztését, és ő is megelőzte Rolandot. Ők hárman aztán szorosan követték egymást. Hátrébb egyrészt Kosztolányi Ádám tartotta maga mögött a mezőnyt gokartjának köszönhetően, az ötödik helyről, és ez olyan jól sikerült, hogy egyedül Gyuris Gábor tudta megelőzni ugyan ott, ahol Novák Bálint Propszt Rolandot. Gábor nem állt meg az ötödik helyen, a célegyenesre ráfordító jobbosban a rövidebb bejárati ívet választva megelőzte Kővári Viktort, majd Propszt Rolandot is, így a két Bálint (Novák és Lencsés sorrendben) mögött ő lett a harmadik. A további sorrend: Propszt Roland, Kővári Viktor, Kosztolányi Ádám.

Nyilatkozatok:

harmasNovák Bálint – 1. hely:

Nagyon vártam már ezt a mostani versenyt, hiszen tudtam, hogy ha valahol nyerhetek, akkor az itt lehet. Az időmérő rendkívül szoros volt, de elégedett voltam a 2. hellyel. Már a felvezető körben tudtam hol szeretném megelőzni Rolit. Az sajna először nem sikerült, de szerencsére visszaintették a futamot. Ezáltal kaptam egy második esélyt, amit ki is tudtam használni. Innentől kezdve pedig végig kellett védekeznem, ami sikerült is és így megszereztem 2. győzelmem is a szezonban. Gratulálok mindenkinek!

Gyuris Gábor – 3. hely:

Őszintén szólva, a hátam közepére sem kívántam a csömöri versenyt, mert az élet nagy dolgai lekötik az időm és energiám nagy részét. Ennek ellenére az edzéseken jónak éreztem a tempót, de jött a hideg zuhany, 0.074 hátránnyal csak a 6. rajthelyet szereztem meg. A helyzetet tetőzve az első rajt után piros zászló következett, hiába előztem az első körben. Az új rajt utáni körökben éreztem, hogy jó a gép, és sikerült nagy csatában megelőznöm Kosztolányi Ádámot. Elindultam Kővári Viktor után, és láttam, hogy az első 3 együtt van. Gyakorlatilag lement a vörös köd, ami sajnos ritkán jön el egy versenyző életében, és mentem, ahogy csak tudtam. Viktor picit bealudta a jobbos visszafordítót, így könyedén bementem mellé és megelőztem. Folytattam a hajszát a dobogóért, és 5 körrel a vége előtt beértem őket. A következő körben sikerült meglepnem Rolandot, így meglett a dobogó. Rendkívül jó versenyt futottam, meglett a leggyorsabb kör is, 3 tiszta előzéssel és tetemes hátrány ledolgozásával lett meg a dobogó, ami külön öröm.


IV. kategória

A négyes kategóriában Csáki Zoltán magabiztos rajt-cél győzelmet aratott. Az időmérő edzésen a második Gaál András lett, aki gokartja miatt folyamatos védekezésre kényszerült. A versenyen Kocsi Viktor a célegyenesre ráfordítóban András mellé tudott fordulni, így átvette a második helyet. András később még egy helyet veszített, méghozzá a hetedik helyről induló Peter Michač ellen, akit azonban András és két másik versenyző is óv hátulról való lökés következtében kivitelezett előzés miatt. Ennek lett áldozata Pataki Gábor és Kővári Viktor is a 6. és 5. helyeken. Csáki Zoltán mögött Kocsi Viktor ért célba, majd az óvás alatt álló Peter Michač, aztán Gaál András, Kővári Viktor, majd Pataki Gábor a 4-5-6. helyeken.

Nyilatkozatok:

negyesCsáki Zoltán – 1. hely:

Sikerült jól összerakni az időmérős körömet. Jó érzés volt a poleból indulni. Kanyarokban láttam, hogy Viktor támadja Andrist és kezdek eltávolodni. Mire sikerült Viktornak előzni, addigra már kényelmes előnyre tettem szert. Nem is kellet 100%-on mennem. A végén próbáltam párszor 24 alá menni, de a legjobb kör végül nem jött össze, 7 századdal maradtam le….,de ennél nagyobb problémám sose legyen. Igyekszem következő futamokon is felérni a dobogóra, de ezzel vannak még páran így!

Kocsi Viktor – 2. hely:

Az időmérő nem volt olyan szoros, mint szokott lenni ezen a pályán. Harmadik lettem. Kb. a verseny feléig Andrissal harcoltam, utána sikerült megelőzni a pálya hátsó részén. A hátsó kanyar után Andris balra húzódott, nem számított rá, hogy a gyorsabb gépemmel be tudok menni mellé és így a következő kanyarban én leszek jobb helyzetben. A verseny hátralevő részében megpróbáltam Zolit utolérni, de nem sikerült, ő is jó gépet húzott.


SuperGP

A SuperGP-ben a legutóbbi futamhoz hasonlóan ismét joker kört alkalmaztak, méghozzá a pálya közepén lévő balosnál kellett a verseny alatt kétszer egy plusz jobb-bal kombinációt teljesíteni. Az első rajtkockából Szabó Martin indult, mögüle Kocsi Viktor. Viktor a verseny első harmadában teljesítette az első jokert, Martin pedig 5 perccel később. Viktor sokat ledolgozott a kiállása után köztük lévő távolságból, így amikor Martin is kiállt, megkaparintotta a vezetést. Az időmérőn mindkét kategóriájában csak szenvedő Molnár György a verseny legelején két egymást követő körben teljesítette két joker körét, ami bronzot ért. Az ötödik helyről induló versenyző ezzel a taktikával, és azzal, hogy innentől szinte végig szabad pályán mehetett, megelőzte Kosztolányi Ádámot és Csáki Zoltánt. A futamot tehát Kocsi Viktor nyerte Szabó Martin és Molnár György előtt. A további sorrend: Kosztolányi Ádám, Csáki Zoltán, Deák Gyöngyvér és Huszár Szilveszter.

Nyilatkozatok:

supergpKocsi Viktor – 1. hely:

SGP-n sem volt szoros az időmérő. Itt a második hely jött össze. Martin mögül indultam. Sokáig szinte egyforma köröket mentünk. A pálya egyik szakaszán én voltam gyorsabb, máshol ő. Egy kis idő után már nekem jobban ment, úgy vettem észre, hogy már nagyobb mértékben feltart és kiálltam. Jól döntöttem, mert amikor visszajöttem mögé, körről körre közeledtem hozzá. Kiállt ő is, de már csak mögém tudott visszajönni. Nem tartott fel senki így már csak a végén kellett kiállnom. Sikerült az első helyen maradni.

 

Az I. kategóriát Csernik Csaba vezeti, a II.-ban Fühl Zoltán áll az élen, míg a III.-ban Lencsés Bálint, a IV.-ben Kocsi Viktor. Utóbbi a Super GP éllovasa is egyben. A következő futamnak a százhalombattai pálya ad otthont július 31-én, ezúttal a megszokottal ellentétes irányban.

Szerző: Sárdi Barbara